Nieuws

Brabant stimuleert nieuwe eiwitten

eiwitten
Veldbonen leveren eiwitten in zowel diervoeding als humane voeding.

De provincie Brabant ondersteunt in 2020 diverse initiatieven die bijdragen aan innovaties in de plantaardige sector en meer plantaardige eiwitten in de voeding.

De provincie Brabant zet onder andere in op het stimuleren van nieuwe teelten en teelttechnieken. Voorbeelden van nieuwe teeltechnieken die de provincie ondersteunt zijn agroforestry, strokenteelt en precisielandbouw.

Sorghum

Met het Louis Bolk Instituut heeft de provincie onder andere een netwerk opgezet rond het gewas sorghum. Sorghum is vooral bedoeld als veevoer in aanvulling op snijmais. Het gewas draagt bij aan verbetering van de bodem, verhoogt de biodiversiteit en gezondheid van de koe en is beter bestand tegen langdurig natte periodes. Boeren, adviseurs en veredelaars delen kennis om het gewas geschikt te maken voor het Nederlands klimaat.

Insecten

Brabant zet dit jaar bovendien actief in op een lobby richting de Europese Commissie om het gebruik van insecten voor diervoer verder mogelijk te maken. Brabant heeft met Protix een sterke speler met veel groeipotentieel. “Via insecten zijn reststromen uit voeding om te zetten naar waardevolle eiwitten voor voer”, aldus de provincie.

Bonen

Ook in de humane voeding onderneemt de provincie Brabant actie om minder bekende eiwitbronnen op de kaart te zetten. Zo zijn veldbonen zijn geschikt voor zowel dierlijke als menselijke consumptie. Samen met de ZLTO organiseert de provincie Brabant bijeenkomsten voor telers, veredelaars, verwerkers en kennisinstellingen om zo de belangstelling voor de teelt te stimuleren.

Bij de verwerkende industrie is er interesse in veldbonen als lokale bron voor vleesvervangers ter vervanging van soja uit het buitenland. In West-Brabant (Woudrichem) werken voedselproducenten HAK en Schouten en de provincie samen om de consumptie van plantaardige eiwitten te stimuleren via het Centrum Hulp bij Innovatie, Educatie en Fascinatie Plantaardige eiwitten (CHIEF). De komende jaren wordt vanuit dit centrum gewerkt aan productinnovatie, onderwijs voor kinderen en cursussen voor volwassenen en de beleving van de plantaardige eiwitten in de voeding.

Lees ook: Insecten kunnen veilig worden gebruikt in diervoeders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.