Nieuws

Enthousiasme over voederbieten in rantsoen

Vier Koeien & Kansen deelnemers hebben het afgelopen jaar voederbieten geteeld en gevoerd aan het melkvee. De ondernemers zijn enthousiast en nemen het volgend jaar weer op in het rantsoen. Dat meldt de website Koeien & Kansen.

Uit de bevindingen van de vier deelnemers blijkt dat de koeien graag voederbieten vreten. Ze produceren melk met hogere gehaltes voor eiwit tussen de +0,05 tot 0,10 en vet tussen de +0,10 tot 0,20.

Jaarrond

Een van de meest ervaren deelnemers met de teelt van voederbieten is Joris Buijs. Hij doet dit nu drie jaar. De ondernemer begon met ruim een hectare, dat beviel zo goed dat hij het areaal uitbreidde naar 2,6 hectare. De ondernemer kan nu in principe jaarrond voederbieten verstrekken aan het melkvee.

Kosten

‘’Het kost allemaal wel wat extra”, zegt Buijs op de website van Koeien & Kansen. “Zo zijn de teelt- en oogstkosten gemiddeld wat hoger dan die van snijmais, maar daar staat wel een smakelijk en VEM-rijk product tegenover. Uiteindelijk heb ik deze zomer een cent meer gekregen voor een kilogram melk door de hogere gehalten van eiwit en vet in de afgeleverde melk.’’

Penswerking

Een van de andere deelnemers is Frank Post. Hij is medio oktober gestart met het opnemen van voederbieten in het rantsoen. De ondernemer komt uit op een kostenpost van 23 euro per ton bieten, daarbij komen nog de verwerkingskosten.

“Maar daar staat tegenover dat de koeien het graag eten en het een positieve effect heeft op de penswerking”, zegt hij op de website van Koeien & Kansen. “Met bieten in het rantsoen wordt het eiwit in het rantsoen verlaagd en kan melk met eventueel meer melkeiwit worden afgeleverd.’’  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.