Nieuws
Foto: ABZ Diervoeding

Met behulp van innovatieve productietechnieken kan het aandeel gezonde vezels in speenvoeders worden verbeterd. Met de implementatie van nieuwe technieken in de fabriek, zet ABZ Diervoeding naar eigen zeggen een belangrijke stap voorwaarts als het gaat om de aanpak van speenproblematiek.

Aan de implementatie van de nieuwe technieken in de fabriek gingen maanden van intensief onderzoek vooraf. “Met de aanpassingen in de fabriek kunnen we een flinke vooruitgang boeken op het gebied van maag- en darmgezondheid”, zegt Jacco Vessies, nutritionist varkens bij ABZ Diervoeding.

“We zien minder dunne mest en de biggen groeien harder door na het spenen. Daarmee is ook de uitval na spenen duidelijk lager en zijn er minder restbiggen.”

Individuele aanpak

Grondstofgroepen worden individueel behandeld. Vessies: “We hebben gezien dat het voor jonge biggen veel uitmaakt om granen en eiwitrijke grondstoffen apart te malen. Dat zien we terug in de prestaties van de biggen: hoge groei, mooie, droge mest en weinig uitval.”

Speendip

Diarree bij biggen vlak na het spenen, de zogenaamde speendip, is nog steeds een groot probleem voor veel zeugenhouders. Een speendip kost veel groei en vermindert het werkplezier in de stal. Nu is al langer bekend dat een speendip deels kan worden voorkomen met een hoog aandeel gezonde vezels uit grondstoffen.

Sturing

Aan de andere kant wakkeren de verkeerde vezels diarree juist aan. “Wij sturen hier bewust op door grondstoffen op een slimme manier te combineren”, zegt Vessies. “Daar komt nu als nieuw aspect bij, dat we sturen op het gehalte aan gunstige vezels. We willen dat bereiken door de inzet van nieuwe productietechnieken.”

Fabriek

Om aan de behoeften van de allerjongste, kwetsbare biggen te voldoen produceert ABZ Diervoeding de pre-starters en speenvoeders in een speciale biggenvoerfabriek. Deze fabriek is gespecialiseerd op het gebied van dosering en grondstofbewerking, maar ook op het gebied van bijvoorbeeld traceability zodat er voeders voor Schothorst Feed Research en andere onderzoeksinstituten geproduceerd kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.