Nieuws
fosfaatplanner

Eurofins Agro constateert dat er dit jaar veel lagere stikstofvoorraden in de bodem zitten in vergelijking met voorgaande jaren. Dit komt volgens Eurofins Agro deels vanwege meer uitspoeling, en deels vanwege lagere mineralisatie. De verschillen tussen percelen en regio’s blijken bovendien vele malen groter dan gebruikelijk.

Dit jaar start volgens Eurofins Agro anders dan andere jaren. In februari viel er bijna twee maal zoveel regen als normaal in deze periode. Een groot deel van de nutriënten die in voorgaande warme, droge jaren zich hadden opgehoopt in de bodem, kunnen daardoor uitgespoeld zijn. Ook is het bodemleven, en dus de mineralisatie, door de natte omstandigheden nog niet overal goed op gang gekomen.

Voorraad

Niet alleen de stikstofvoorraden in de bodem zijn laag. Door extremere klimaatomstandigheden kan het zijn dat ook de plantbeschikbare voorraad van de overige nutriënten die bijvoorbeeld twee of drie jaar geleden is gemeten, niet meer overeenkomt met de actuele situatie.

Bemestingsadvies

De bemestingsadviezen moeten daarom idealiter worden aangepast aan de nieuwe bodemtoestand, zegt Eurofins Agro. “Door een grondonderzoek vlak voor het nieuwe seizoen te nemen, krijgt men inzicht in de actuele situatie.”

Beschikbaarheid

Het onderzoekspakket Teelt van Eurofins Agro is speciaal bedoeld om de actuele beschikbaarheid van nutriënten voor de start van het groeiseizoen vast te stellen. Het bemestingsadvies op basis van de actuele beschikbaarheid van de nutriënten kan flink anders uitpakken voor vooral de uitspoelingsgevoelige nutriënten zoals stikstof (N), zwavel (S), kalium (K) en natrium (Na).

Borium

Ook de sporenelementen zoals borium (B) laten de afgelopen twee jaar veelal een ander beeld zien dan gebruikelijk. Met de resultaten van dit onderzoekspakket kunnen boeren en telers het bemestingsplan voor het komende groeiseizoen optimaliseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.