Nieuws

‘2019 was uitdagend jaar voor Agrifirm’

Over het resultaat van 2019 keert Agrifirm circa 16 miljoen uit aan de leden van de coöperatie. “Dit bedrag ligt, net als voorgaande jaren, hoger dan het resultaat uit de Nederlandse kernactiviteiten”, vertelt Agrifirm-directeur Dick Hordijk.

De coöperatie presenteerde vrijdag 20 maart haar jaarcijfers. Financieel was 2019 een uitdagend jaar, zegt Hordijk. “Het resultaat stond onder druk door lagere marges in Nederland en de gevolgen van varkenspest in China. Het netto resultaat kwam hierdoor uit op 17,2 miljoen euro. In 2018 bedroeg het netto resultaat 44 miljoen euro.”

Mengvoer

Uit het jaarverslag 2019 blijkt dat de afzet in mengvoeder van Agrifirm toenam tot bijna 3,63 miljoen ton. (2018: 3,61 miljoen ton). De afzet van co-producten was met 1,7 miljoen ton lager dan het jaar daarvoor (1,9 miljoen ton in 2018). De afzet van premixen en concentraten bedroeg 398.000 ton. In 2018 was dit nog 514.000 ton.

Eerste kolom is 2019, tweede 2018 etc. (Bron: Jaarverslag Agrifirm)

Coop+ factor’

Sinds 2012 keerde Agrifirm al 125 miljoen euro van haar resultaat uit aan de leden. De coöperatiefactor over 2019 bedraagt 1,6. Deze zogenaamde ‘Coop+ factor’ geeft de verhouding aan tussen het totaal aan ledenuitkeringen en het nettoresultaat van het ledenbedrijf. “Dit betekent dat we meer uitkeren aan onze leden, dan de winst die we op de thuismarkt realiseren”, legt Hordijk uit. “Wij kunnen dit doen als internationaal opererende coöperatie.”

De financiële positie van Agrifirm blijft sterk met 57% solvabiliteit en goede liquiditeit. De investeringen en afschrijvingen staan in goede verhouding met elkaar.

Acquisities

Agrifirm groeide in 2019 wereldwijd met acquisities en nieuwe joint ventures. “Dankzij recente overnames kunnen we met een breder portfolio onze klantgerichtheid verder versterken en beter inspelen op de mondiale veranderingen”, aldus Hordijk.

In België zijn de krachten gebundeld met de acquisitie van het mengvoederbedrijf Quartes, wat moet leiden tot kennis- en schaalvergroting en betere toekomstperspectieven voor klanten, handelaren en medewerkers.

Agrilakes

In juni werd Agrilakes, een joint venture met Land O’Lakes, bekend gemaakt. Het nieuwe bedrijf bundelt marktkennis, technologie en onderzoekscapaciteiten voor dienstverlening op het gebied van diervoer voor melkvee in China.

NutriControl

NutriControl, het laboratorium van Agrifirm in Veghel, blijft eveneens flink groeien in omzet, winst en personeelsbestand. Door sterke professionalisering, investeringen en automatisering in de afgelopen jaren kan NutriControl goed inspelen op de groeiende vraag naar analyses van voedingswaarde en voedselveiligheid voor interne en externe klanten in de zuivel-, diervoeder- en levensmiddelensector.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.