Column

Blog: Mensenwerk

Mensenwerk

Het coronavirus heeft de wereld in zijn greep. Desondanks toont de Nederlandse voedselproductie binnen de mogelijkheden geweldige veerkracht. De diervoederproductie is een van de belangrijke schakels in deze keten. De fabrieken draaien, voer wordt afgeleverd. Alles in het belang van het voeden van mens en dier.

Onder de gegeven omstandigheden is het produceren van voedsel geen sinecure. Immers, uiteindelijk is alles mensenwerk. Zonder mensen doen machines en computers niks. Zonder transport staat alles stil, is de uitdrukking, maar feit is dat zonder chauffeur in de cabine die wagen nergens komt. En dan ontberen we de schakel tussen grondstof en productie of tussen productie en dierhouderij.

Bezetting

Op dit moment doet niemand meer iets zonder dat corona er op de een of andere manier invloed op heeft. Als het kan, wordt thuis gewerkt, waar in tegenstelling tot normaal ineens kinderen rondlopen die ook aanspraak willen maken op de computer. Kantoren worden minimaal bemensd, deels vanwege het thuiswerk, deels vanwege collega’s die niet mogen komen omdat ze een verdacht kuchje hebben of erger.

Productieteams moeten schuiven met de bezetting om de bemensing te optimaliseren. Waar mogelijk moeten monteurs of installateurs toegang krijgen tot de fabriek, want ook dat werk moet doorgang vinden in het belang van de continuïteit.

Beweging

Vooralsnog lijkt alles tot nu toe door te gaan. De consument merkt weinig van de afwegingen en keuzes waarvoor vele ondernemers zich gesteld zien. Schakelen gebeurt meerdere keren in een week, soms zelfs op een dag. Aanpassing in het assortiment of de voersamenstelling, in de productieplanning en in de aflevering bij de boer. Iedereen doet wat nodig is om te blijven leveren en de voedselketen in de beweging te houden. Eens te meer blijkt: alles is en blijft toch vooral mensenwerk.

Buiging

Vanaf de zijlijn, maar met duidelijk meer dan gewone belangstelling en kennis, zien we bij De Molenaar het harde werk en de inspanningen van alle bedrijven in de voedselketen. Wetende dat dit geen sinecure is, zeker niet voor diegenen van u die naarmate het virus om zich heen grijpt, in de directe kring te maken krijgen met de persoonlijke gevolgen van deze infectie. Het belangrijke werk gaat door. Voedsel wordt geproduceerd, mede dankzij iedereen die op wat voor manier dan ook een bijdrage levert in de diervoedersector.

Daarom vanaf deze plaats, een virtuele, diepe buiging voor u, de mensen die het doen, elke dag weer. Dank voor de bijdrage die u levert aan de voedselketen in de Nederlandse en Belgische voedselketen.

Team De Molenaar

Lees ook: De Molenaar in bijzondere tijden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.