Nieuws

Het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren heeft vorig jaar 129 meldingen ontvangen van (mogelijk) verminderde dierzorg. Het aandeel meldingen over rundvee is met 56% hoog.

Vanuit de pluimveehouderij krijgt het Vertrouwensloket relatief weinig meldingen. Het aantal meldingen vanuit de varkenshouderij (9%) is in vergelijking met vorig jaar constant gebleven. Naar verwachting zal het aantal meldingen vanuit varkenshouderij en pluimvee toenemen de komende jaren, omdat de betreffende brancheorganisaties partner zijn geworden van het Vertrouwensloket.

Hierdoor wordt meer aandacht voor het onderwerp gevraagd binnen deze diersectoren. Daarnaast heeft Agrivaknet zich ook aangesloten bij het loket waardoor meer erfbetreders bereikt worden.

Ondersteuning

“Vaak is de kwaliteit van dierzorg een signaal hoe het met de veehouder zelf gaat”, schrijft vertrouwensloketvoorzitter Jeannette van de Ven in het jaarverslag. “Geen boer verzorgt zijn vee moedwillig slecht. Als de oorzaak daarvan ligt in financiële, sociale of psychische problemen is ondersteuning voor de veehouder essentieel.”

Begeleiding

Het Vertrouwensloket is naast een meldpunt ook een adviespunt. Het begeleidt agrarische ondernemers bij het oplossen van zijn of haar problemen, zodat verminderde dierzorg wordt beperkt.

Melders

Afgelopen jaar werd het Vertrouwensloket 19 keer benaderd voor overleg en het verstrekken van advies en informatie. Het Vertrouwensloket krijgt ongeveer evenveel meldingen van burgers als van erfbetreders.

Daarmee is het aandeel meldingen van burgers de laatste paar jaren gestegen ten opzichte van erfbetreders. Maar burgers doen wel vaker de melding anoniem; het percentage anonieme meldingen van de erfbetreders is 48% en van burgers 76%.

Partners

Het vertrouwensloket ontving in 2019 financiële steun van ZuivelNL, Rabobank, Nevedi, Rendac, COV, Platform Melkgeitenhouderij en Sectorraad Paarden. Daarnaast ontving het subsidie van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.