Nieuws
tarwegenoom

De prijsdaling van granen als gevolg van de coronacrisis, is vooralsnog relatief beperkt gebleven. Dit wordt veroorzaakt doordat de vraag naar sommige granen door onder meer voorraadvorming, relatief stabiel bleef of zelfs toenam. Dat meldt ABN Amro.

De coronacrisis heeft veel invloed op de grondstofprijzen. De CRB-index – een representatieve indicator van de mondiale grondstoffenmarkten – is sinds de escalatie van het coronavirus vanaf 20 januari met zo’n 30% gedaald.

Daling

De abrupte risico-aversie onder beleggers vanwege het coronavirus heeft voor lagere graanprijzen gezorgd. Sinds de escalatie op 20 januari tot en met medio maart zijn de graanprijzen met gemiddeld 13% gedaald.

Andere grondstofprijzen

Deze daling is weliswaar fors, maar is nog relatief mild ten opzichte van andere grondstofprijzen. Zo daalden de prijzen van bijvoorbeeld olie met zo’n 65%, van gas (TTF) met 33% en die van metalen met gemiddeld 24%.

Olieprijs

De daling van de olieprijs heeft op twee manieren bijgedragen aan de druk op graanprijzen. Het heeft de bezorgdheid vergroot over de vraag naar mais en sojabonen, aangezien deze grondstoffen ook worden gebruikt bij het maken van hernieuwbare brandstoffen, zoals ethanol.

Voorraden

Daarnaast leidde de olieprijsschok op 9 maart tot een nog snellere exit van beleggers in grondstofmarkten. Vanaf medio maart nam de vraag naar granen echter toe. Particulieren, bedrijven en landen gingen over tot het aanleggen van strategische voorraden. Hier profiteerde vooral de tarwemarkt van.

Tarwe aanbod

De voorraadvorming tarwe van diverse landen houdt volgens ABN Amro nog wel even aan de komende weken. Het oogstpotentieel in de VS blijkt echter boven verwachting en dit betekent dat er een flinke oogst aan zit te komen. Het aanbod van tarwe blijft dus voorlopig goed. Alleen het weer kan deze verwachting omgooien, stelt de bank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.