Nieuws

Blog: Dromen

dromen

Ondernemers en instellingen worden opgeroepen na te denken over hoe de wereld eruit ziet in een anderhalve meter economie. Veel mensen verlangen ondertussen terug naar hun ‘oude’ droom: de wereld terug zoals hij was voor Covid-19 zijn intrede deed. Die oude wereld moet volgens de minister-president echter plaats maken voor een nieuwe. Tijd voor nieuwe dromen.

Uitdaging

Een aantal jaren geleden las ik het boek ‘Dromen, durven, doen’ van Ben Tiggelaar. De auteur daagt de lezer uit invulling te geven aan zijn/haar dromen. Het komt erop neer dat we in ons leven diverse dromen hebben, maar dat slechts weinigen worden omgezet in werkelijkheid. Volgens Tiggelaar moet je het lef moet hebben (durven) om je dromen te laten uitkomen (doen). Deze uitdaging is van alle tijden. Invulling geven aan dromen in crisistijd is al helemaal geen sinecure. Aan de andere kant kan juist die omstandigheid net dat duwtje geven dat nodig is om een droom te verwezenlijken.

Lot

Mijn tienerdroom om kinderarts in de tropen te worden, spatte definitief uiteen toen ik werd uitgeloot voor de studie geneeskunde. Dat had weinig te maken met durven, maar alles met kansberekening. Vanwege mijn gemiddelde cijfer op het VWO maakte ik al niet te veel kans om ingeloot te worden. Desondanks meldde ik me aan voor de opleiding. De decaan raadde me aan om een andere ‘droom’ te vinden en na te jagen. Te anticiperen op de mogelijke afwijzing. Dat duwtje in een andere richting was net het zetje dat ik nodig had. Om mijn blik te verruimen, de focus te verleggen.

Spanning

Nieuwe dromen vinden is geen sinecure. In de meeste gevallen komen dromen spontaan. Ze overvallen je op momenten van ontspanning. In tijden die spanning opleveren, zoals nu tijdens deze pandemie, is het niet eenvoudig om de rust te vinden om alle beperkingen even te laten varen en ruimte te bieden aan vrije gedachten.

Dagdromen terwijl je je ondertussen zorgen maakt over of je aan het eind van de maand de rekeningen kunt betalen. Ga er maar aanstaan. En net op dat moment vraagt de minister-president om na te denken over je eigen rol in de nieuwe werkelijkheid. Hoe ziet jouw leven, jouw onderneming, jouw sector eruit als corona straks ‘onder controle’ is?

Oplossingen

Afgelopen week ontvingen we bij De Molenaar een blog van iemand die de agrarische sector opriep tot digitalisering en innovatie. Hij stelde dat de eerste stappen daartoe in de primaire sector worden gezet en dat die wel wat hulp van toeleveranciers en afnemers kunnen gebruiken. De inhoud van het blog stelde me diep teleur. Ik vroeg me serieus af onder welke steen deze schrijver heeft gelegen. Wat een miskenning van hetgeen de afgelopen decennia is gebeurd in de agro-food keten.

Digitalisering en innovatie zijn al langere tijd belangrijke sleutels in de weg vooruit, zeker in de agrarische sector. Als de intelligente lockdown ons iets heeft geleerd, dan is het dat we nog veel stappen kunnen en moeten maken. Digitalisering en innovatie leveren daaraan als altijd een belangrijke bijdrage of zorgen nog eens voor extra versnelling.

Nieuwe dromen

Onze samenleving wordt vanwege de aanwezigheid van het coronavirus uitgedaagd nieuwe dromen te vinden. In zekere zin is – net als destijds bij mijn loting voor de studie geneeskunde – het lot de aanjager van verandering. Ditmaal in de vorm van het Covid-19 virus. Want hoewel velen terug verlangen naar het pre-coronatijdperk, weten we dat de wereld voorgoed is veranderd. In die ‘nieuwe wereld’ moeten mensen nog steeds eten, moeten gewassen worden geteeld en dieren worden gehouden en gevoed.

Verandering

De intelligente lockdown dwingt tot reflectie én keuzes, voor nu en voor later. Niet iedereen zal uiteindelijk (drastisch) van richting veranderen. In tijden van onzekerheid blijken mensen minder bereid om het vertrouwde los te laten.

Degenen die dat wel durven én doen, die bereid zijn de grenzen te verleggen, andere wegen in te slaan en hun nieuwe dromen na te jagen, dragen enorm bij aan de verandering die nodig is om in te spelen op de wensen en mogelijkheden van de wereld van morgen. Een wereld die niet (meer) wordt gedomineerd door coronamaatregelen, maar wel leeft in het bewustzijn dat alles morgen zo maar anders kan zijn dan vandaag.

Droom, durf, doe!

Lees ook: Blog: Afstand

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.