Nieuws
deltaplan

De Dierenbescherming zet de komende dertig jaar in op een veehouderij die zich richt op kwaliteitsproductie voor eigen consumptie en een markt in Noordwest-Europa. Dat moet gebeuren in korte ketens met sterkere, robuuste dieren die beter bestand zijn tegen ziekten. Boeren krijgen straks een goede prijs die de minder vlees etende consument betaalt. Dat staat in het ‘Deltaplan veehouderij’, dat de Dierenbescherming presenteert.

Diergericht

Het vee wordt volgens de toekomstvisie van de Dierenbescherming gehouden in zogeheten ‘diergericht’ ontworpen stallen die uitgaan van de behoeften van het dier. Het vee moet verder een uitloop naar buiten krijgen. “De vele crises en de stikstofproblematiek zijn aanleiding geweest om nu met een integraal plan te komen”, zegt Gemma Willemsen, beleidsmanager bij de Dierenbescherming.

Deltaplan

“Met de lancering van dit plan en de website www.deltaplanveehouderij.nl staat de Dierenbescherming in de startblokken om samen met alle stakeholders te werken aan een diergerichte, toekomstbestendige veehouderij”. Willemsen benadrukt dat het dier centraal staat, maar dat het uitgangspunt is dat de hele sector profiteert van een radicale ommezwaai.  

Dat betekent volgens de Dierenbescherming dat er vier ‘transitiepaden’ moeten worden bewandeld. De eerste gaat specifiek over een diervriendelijkere veehouderij als onderdeel van totale verduurzaming. Het uitgangspunt is daarbij de wens van het dier. Het tweede pad is voor de consument. “We moeten minder dieren en meer planten eten. Dat vraagt een omschakeling van verspillende carnivoren naar waarderende omnivoren”, stelt Willemsen.

Eerlijke prijzen

De Dierenbescherming zet verder in op een route naar vernieuwende verbindingen tussen productie en consumptie. “We gaan voor minder stappen tussen boer en consument, en meer eerlijke prijzen en transparantie.” Het vierde en laatste pad gaat over het productievolume. “We moeten toe naar kwaliteitsproductie voor een zelfvoorzienende regio. Nederland moet minder voor de wereld produceren en meer waarde bieden voor de eigen regio.”

Rollen

De transitiepaden staan volgens de Dierenbescherming niet op zich en moeten gelijktijdig worden bewandeld. Daarom heeft de organisatie voor alle spelers binnen de veehouderij rollen benoemd en uitgeschreven. Van de overheid wordt een actieve rol gevraagd. Het vertrouwen dat de sector in staat is tot zelfregulering is de afgelopen decennia te vaak geschaad, vindt de Dierenbescherming.

Leidraad

De Dierenbescherming gebruikt het Deltaplan als lange termijn leidraad bij de keuze van onderwerpen en projecten. “Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen of beter beschikbaar maken van diergericht ontworpen stalsystemen. Of aan het inventariseren van financieringsinstrumenten die boeren kunnen helpen verduurzamen. Want, we zullen het samen met alle betrokken partijen moeten doen”, aldus Willemsen.

Het Deltaplan voor de veehouderij zal ook een leidraad zijn voor de criteria binnen het keurmerk Beter Leven, die de komende decennia samen met de deelnemers stapsgewijs worden doorontwikkeld. Ook natuur- en milieucriteria worden stap voor stap doorgevoerd. “Je kunt echter niet alleen naar de voorhoede van de Beter Leven keurmerk-boeren kijken voor de veranderingen. We richten ons op het hele systeem. Pas dan werkt het.”

Getoetst

De Dierenbescherming heeft haar Deltaplan voorgelegd en getoetst bij vertegenwoordigers van onder meer overheid, bedrijfsleven, banken en wetenschap. “Uit alle informatie en feedback hebben we met een transitie-expert de hoofdlijnen gehaald. We zijn niet over één nacht ijs gegaan”, aldus Willemsen.

Lees ook: Dierwelzijn Nederlandse kippen verbetert

1 reactie op “Dierenbescherming presenteert ‘Deltaplan veehouderij’

  1. Jeannet Snoey schreef:

    Geweldig plan, Dierenbescherming!!!
    Goede advertentie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.