Nieuws
duurzaamheidsdoelstellingen Cargill

De Europese alliantie van palmolie-raffinadeurs en producenten, verenigd in de Europese Palmolie Alliantie (EPOA), heeft een position paper uitgebracht. De sector maakt hierin regelgeving kenbaar om binnen de Europese Unie te komen tot 100 procent duurzame en ontbossingsvrije palmolie in Europa.

Gelijk speelveld

‘’Regelgeving kan ervoor zorgen dat er in Europa alleen nog duurzame en ontbossingsvrije palmolie wordt verwerkt. Dat kan bijvoorbeeld met een due diligence-verplichting voor bedrijven die producten met palmolie in de EU-markt afzetten. Dergelijke maatregelen kunnen een gelijk speelveld creëren voor alle plantaardige oliën’’, aldus Frans Claassen, voorzitter van EPOA en directeur van MVO, de Nederlandse ketenorganisatie voor oliën en vetten.

Aanbod

De Europese palmolie-industrie heeft de afgelopen jaren gewerkt aan de verduurzaming van de keten. Daarnaast hebben de bedrijven andere producenten en retailers opgeroepen meer gebruik te maken van duurzame producten. Dit heeft ertoe geleid dat 83 procent van de geïmporteerde palmolie in Europa nu duurzaam is (cijfer 2018). “Helaas bestaat er echter nog altijd een groot verschil tussen vraag en aanbod”, constateren de bedrijven. Slechts 60 procent van de palmolie die door Europese voedingsmiddelenproducenten en supermarkten wordt ingekocht, is duurzaam. “Onnodig want het aanbod ligt dus veel hoger”, aldus Claassen. 

Steun

EPOA is van mening dat de Europese Commissie kan voortbouwen op de reeds geboekte successen. “Due diligence-systeem kan echter alleen effectief zijn als dit wordt gekoppeld aan een brede EU-strategie. Duurzame productie is alleen haalbaar als ‘good governance’ in de producerende landen wordt bevorderd.” Daarnaast is het volgens EPOA belangrijk om producenten, met name kleine boeren, te ondersteunen zodat de noodzakelijke veranderingen kunnen plaatsvinden. Overheden, de industrie, NGO’s en financiële instellingen hebben hierbij een belangrijke rol.

Dialoog

EPOA publiceert de position paper als reactie op de berichtgeving van de Europese Commissie, met als titel ‘Stepping up EU Action to Protect and Restore the World’s Forests’. EPOA kijkt ernaar uit om met alle betrokken partijen een constructieve dialoog aan te gaan over de ontwikkeling en implementatie van bindende afspraken.

Lees ook: Meer duurzame palmolie verwerkt in Nederland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.