Nieuws
troonrede

Landbouwminister Carola Schouten wil dat in 2030 in tenminste de helft van de stikstofgevoelige natuurgebieden de stikstofdepositie onder de kritische grens is. Een van de maatregelen die daarbij wordt voorgesteld, is minder eiwit in het voer. Universitair hoofddocent Jan Dijkstra ziet meer in een stikstofconvenant, waardoor boeren de vrijheid krijgen op hun eigen manier de gewenste stikstofreductie te realiseren.  

Vijf vragen

Dijkstra beantwoordt op de website van Wageningen UR vijf vragen over de voorgestelde stikstofreductie van de landbouwminister. Hij stelt dat de veehouderij minimaal 30 procent emissies moet beperken. Minder eiwit in het voer, meer grazen en technische maatregelen dragen daaraan bij. De verplichte reductie van eiwit in krachtvoer levert volgens hem maar een heel bescheiden bijdrage en is vooral gericht op het vlot trekken van bouw- en infraprojecten.

Krachtvoer

Volgens de universitair hoofddocent is een reductie van zo’n 10 procent eiwit in het krachtvoer mogelijk zonder gevolgen voor de productie. “Die reductie draagt echter maar in beperkte mate bij aan het oplossen van het algemene stikstofprobleem in Nederland”, aldus Dijkstra. Wat het volgens hem wel doet, is het mogelijk maken van bouw- en infraprojecten. “Daar is deze maatregel voor bedoeld. De stikstofreductie die de krachtvoermaatregel moet bereiken, is slechts 0,5 procent van wat jaarlijks nodig is om de helft van de stikstofgevoelige natuurgebieden weer aan de regels te laten voldoen. Dat is weinig, maar de bouw veroorzaakt ook maar weinig stikstofdepositie.”

Sleutelen

Volgens Dijkstra ontneemt de minister met de voorgestelde maatregel de veehouder een stuk vrijheid, vakmanschap en ondernemerschap wat komt kijken bij het optimaliseren van de eiwitgehaltes in het rantsoen. Ook verwacht hij niet dat boeren zullen inzetten op sturen op één aspect in het rantsoen. “Een betere oplossing zou zijn om met de sector een stikstofconvenant te maken. Een stikstofconvenant geeft de boeren de vrijheid om – met hun vakmanschap – in het totale rantsoen tot de gewenste reductie te komen.”

Lees ook: Kabinet presenteert structurele aanpak stikstof

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.