Nieuws
kringloopbedrijf

Een zelfvoorzienend kringloopbedrijf is ook in de huidige context economisch haalbaar en duurzaam. Dat stelt het Louis Bolk Instituut op basis van een analyse van 25 jaar Warmonderhof. Wel zijn er enkele ontwikkelpunten en is beperking van de vleesconsumptie cruciaal is voor een consumptiepatroon met hoofdzakelijk regionale producten, stelt het instituut.

Doelstelling

Kringlooplandbouw is tot doelstelling verheven door dit kabinet. Maar velen vragen zich af of dat in de Nederlandse situatie een realistisch model is. Onderzoeker Jan de Wit: “De discussie over kringlooplandbouw wordt, net als die over biologische landbouw, gedomineerd door vage verhalen, stevige stellingnames en een beperkte interesse in de veelzijdige praktijkervaringen. Wij hebben het gemengde biologisch-dynamische leerbedrijf Warmonderhof kritisch geëvalueerd, omdat ze daar al 25 jaar proberen zoveel mogelijk zelfvoorzienend te zijn voor voer, stro en mest. En met mooie resultaten, ondanks de problemen en uitdagingen die ook dit bedrijf kent.”

Haalbaar

Uit de evaluatie blijkt dat de winst vergelijkbaar tot hoger is dan van gemiddelde biologische en gangbare melkvee- en akkerbouwbedrijven. Dit komt vooral door de goede opbrengsten van de gewassen, ondanks de beperkte bemesting. De meeste emissies zijn acceptabel laag; de ammoniakuitstoot ligt zelfs lager dan de depositie. “Duidelijk is dat een gemengd bedrijf voordelen heeft: een ruime vruchtwisseling met ruimte voor veel stikstofbinding is de sleutel voor een geslaagd zelfvoorzienend kringloopbedrijf. Maar het heeft ook nadelen: door de beperkte schaal van sommige gewassen en melkveehouderij zijn de afschrijvingen hoog.”

Vleesconsumptie

De evaluatie laat ook zien dat zelfvoorziening voor voedsel een uitdaging is. Het landschap zal fors veranderen wanneer Nederland bij het huidige consumptiepatroon zelfvoorzienend zou willen zijn voor zowel voedsel als veevoer: veel meer oliegewassen en peulvruchten, veel minder groentes. Hiervoor is 14 procent meer landbouwgrond nodig dan beschikbaar in Nederland, berekenden de onderzoekers. Toch is dat volgens hen niet onrealistisch. “Bij beperking van de vleesconsumptie van 700 g per week op het huidige niveau tot 500 g per week, wat volgens het Voedingscentrum een gezond niveau is, is het huidig landbouwareaal ruim voldoende.”

kringloopbedrijf
Het volledige rapport is te lezen op de website van het Louis Bolk Instituut.

Lees ook: Verdienvermogen boer essentieel voor omslag naar kringlooplandbouw

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.