
De Nederlandse mengvoederafzet is in 2019 licht gekrompen. De daling is terug te zien bij rundvee-, varkens- en pluimveevoeders. Bij de overige mengvoeders is een kleine stijging waarneembaar. De totale afzet in 2019 lijkt net wat lager te liggen dan het jaar daarvoor. Dit blijkt uit cijfers van Nevedi.
Voor de duiding van de cijfers is door Nevedi gekeken naar CBS-statistieken (mei-telling) en het aantal dieren.
Rundvee
In aantal dieren is er een krimp van 3% bij rundvee. Deze is in mindere mate terug te vinden in de afzet van mengvoer. De inschatting is, dat melkvee meer krachtvoer krijgt per dier om een hoge productie te houden.
Daarnaast moet er ook rekening worden gehouden met het feit dat de mei-telling een momentopname is en voeromzet wordt gemeten over het gehele jaar. Eind 2019 was het aantal melkrunderen gestegen.
Varkens
Het aantal varkens is door de hoge varkensprijs vanwege tekorten in Azië minder afgenomen dan voorheen verwacht. De krimp kan liggen aan het feit dat de bedrijven die stoppen wellicht relatief veel mengvoeder voeren en minder dan gemiddeld gebruik maken van brijvoer/enkelvoudige droge en vochtrijke voeders.
Pluimvee
Bij pluimvee is qua dieraantallen een krimp in legpluimvee te zien geweest, wat zich vertaalt in een lagere afzet mengvoer. Dit heeft te maken met de lagere prijzen van eieren. Bij vleeskuikens is de marksituatie minder ongunstig en daar is dan ook sprake van een geringere afname.
Cijfers
Bij de bepaling van de jaarafzet gebruikt Nevedi gegevens van haar leden. Zij vertegenwoordigen samen circa 95% van de totale mengvoederafzet in Nederland.
Verwachting 2020
Het jaar 2020 is bijzonder door de Covid-19 uitbraak, dus een harde uitspraak is lastig. Op basis van de huidige inzichten denkt Nevedi dat de ingezette licht dalende trend zich voort zal zetten.