Nieuws

Mengvoederafzet in 2019 licht gekrompen

nevedi
Nevedi bereidt zich voor op het doorgang vinden van de voermaatregel.

De Nederlandse mengvoederafzet is in 2019 licht gekrompen. De daling is terug te zien bij rundvee-, varkens- en pluimveevoeders. Bij de overige mengvoeders is een kleine stijging waarneembaar. De totale afzet in 2019 lijkt net wat lager te liggen dan het jaar daarvoor. Dit blijkt uit cijfers van Nevedi.

Voor de duiding van de cijfers is door Nevedi gekeken naar CBS-statistieken (mei-telling) en het aantal dieren.

Rundvee

In aantal dieren is er een krimp van 3% bij rundvee. Deze is in mindere mate terug te vinden in de afzet van mengvoer. De inschatting is, dat melkvee meer krachtvoer krijgt per dier om een hoge productie te houden.

Daarnaast moet er ook rekening worden gehouden met het feit dat de mei-telling een momentopname is en voeromzet wordt gemeten over het gehele jaar. Eind 2019 was het aantal melkrunderen gestegen.

Varkens

Het aantal varkens is door de hoge varkensprijs vanwege tekorten in Azië minder afgenomen dan voorheen verwacht. De krimp kan liggen aan het feit dat de bedrijven die stoppen wellicht relatief veel mengvoeder voeren en minder dan gemiddeld gebruik maken van brijvoer/enkelvoudige droge en vochtrijke voeders.

Pluimvee

Bij pluimvee is qua dieraantallen een krimp in legpluimvee te zien geweest, wat zich vertaalt in een lagere afzet mengvoer. Dit heeft te maken met de lagere prijzen van eieren. Bij vleeskuikens is de marksituatie minder ongunstig en daar is dan ook sprake van een geringere afname.

Cijfers

Bij de bepaling van de jaarafzet gebruikt Nevedi gegevens van haar leden. Zij vertegenwoordigen samen circa 95% van de totale mengvoederafzet in Nederland. 

Verwachting 2020

Het jaar 2020 is bijzonder door de Covid-19 uitbraak, dus een harde uitspraak is lastig. Op basis van de huidige inzichten denkt Nevedi dat de ingezette licht dalende trend zich voort zal zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lezersonderzoek

 

Voorziet De Molenaar voldoende in uw informatiebehoefte?

Zetten we de juiste mediakanalen in om u te bereiken?

Geef uw mening en maak kans op een dashcam.