Nieuws
Minister Staghouwer is tevreden over voorgang stikstof en fosfaatexcretie en ruw eiwit in voer

Binnen het project Koeien & Kansen ligt in 2020 de focus op het realiseren van een maximaal RE-gehalte in het rantsoen van 155 g/kg droge stof. De stikstofcrisis is een belangrijke aanleiding om hier op te focussen, aangezien minder RE in het rantsoen leidt tot minder ammoniakemissie. Dat meldt Wageningen University & Research.

In 2019 lag dat RE-gehalte op een gemiddeld Koeien & Kansen-bedrijf op 160 g/kg droge stof. Het doel voor elk Koeien & Kansen-bedrijf is om in 2020 een RE-gehalte te realiseren van maximaal 155 gram RE per kg droge stof in het totale rantsoen.

Stappen zetten

Uit cijfers van Wageningen University & Research blijkt dat verschillende Koeien & Kansen-ondernemers nog stappen moeten zetten om dit jaar een RE-gehalte in het rantsoen van 155 g/kg te halen.

Ruwvoer

Behalve minder RE met krachtvoer voeren, is er voor een aantal bedrijven ook ruimte om het RE-gehalte in vers gras en graskuil te verlagen. Om dit te realiseren moeten zij zich meer focussen op onder andere de bemestingsstrategie, de snedezwaarte, keuze van grasrassen bij herinzaai en het moment van inscharen en oogsten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.