Nieuws
csr-rapport

“Agrifirm is ervan overtuigd dat een circulaire en resource-efficiënte landbouw dé basis is voor een verantwoorde voedselvoorziening. We nemen daarom het voortouw in de sector met het ontwikkelen van circulaire producten en concepten”, stelt Agrifirm-directeur Dick Hordijk naar aanleiding van het vandaag verschenen Corporate Social Responsibility-rapport 2019.

Circulair

“Van het Nederlandse boerenerf tot de wereldmarkt, overal werken we aan een verantwoorde voedselketen voor toekomstige generaties”, aldus Hordijk in het CSR-rapport. Agrifirm vindt dat de omslag naar circulaire landbouw noodzakelijk is. Een cruciaal uitgangspunt daarbij is dat een eerlijk inkomen voor de boer gegarandeerd wordt, meent de boerencoöperatie, die zich om die reden dan ook actief mengt in het maatschappelijk debat.

Alternatieve eiwitten

“Agrifirm werkt actief aan duurzame oplossingsrichtingen”, zegt Ruud Tijssens, Group Director Public en Cooperative Affairs bij Agrifirm. In Nederland is Agrifirm bijvoorbeeld gestart met pilots naar de teelt en verwerking van veldbonen, een gewas dat als alternatieve eiwitbron kan dienen in diervoeder. In de Poolse markt onderzoekt Agrifirm hoe er met duurzamere grondstoffen een lagere CO₂ -voetafdruk kan worden gerealiseerd. Eén van de mogelijkheden is vervanging van soja door regionale grondstoffen. “Verantwoorde inkoop van grondstoffen is een pijler in het duurzaamheidsbeleid van Agrifirm.”

Internationaal

Als internationale onderneming kijkt Agrifirm nadrukkelijk naar de mogelijkheden voor het verbeteren van duurzaamheid in de regio’s waar het bedrijf actief is. In Azië ligt daarbij de focus op de verdere ontwikkeling van antibioticavrije voeders in de Chinese landbouwsector.

In 2019 lanceerde Agrifirm in Brazilië het totaal gemengd voeren (TMR) concept voor coöperatieve boerenondernemingen. Het TMR-concept voorkomt voerselectie en heeft een positief effect op de penswerking en gezondheid van melkvee en daarmee op de melkproductie.

Vooruitblik

Agrifirm benut het jaar 2020 om wereldwijd duurzaamheid en verantwoord ondernemen verder onder de aandacht brengt. In de Nederlandse thuismarkt worden uitdagende gesprekken verwacht met politiek, wetenschap, ngo’s en de sector over de inpassing van boerenbedrijven in het landschap en over wet- en regelgeving. In Brazilië gaat Agrifirm ‘on the ground’ meewerken aan oplossingen voor ontbossing, in China gaat Agrifirm in gesprek met stakeholders over duurzaamheid in de markt en in Polen worden gesprekken in de keten gevoerd over belangrijke duurzaamheidsthema’s daar. Dick Hordijk: “Op deze manier werken we verder aan onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en verduurzaming van de keten, waar ook ter wereld.”

Lees ook: ‘2019 was uitdagend jaar voor Agrifirm’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.