Nieuws

Nederland koploper duurzame soja

Van het totale Europese sojaverbruik was in 2018 38% duurzaam. Een jaar eerder lag dat percentage nog op 22%. Voor Nederland zijn de cijfers nog aanmerkelijk beter.

Niet alleen het volledige binnenlandse gebruik van soja is duurzaam, ook een belangrijk deel van de geëxporteerde ‘embedded’ soja. Dat meldt Nevedi op basis van European Soy Monitor 2018, gepubliceerd door IDH.

Uit de monitor blijkt verder dat het aandeel gecertificeerde volledig ontbossingsvrije soja steeg van 13 naar 19%.

Kanttekening

Hoewel deze cijfers een spectaculaire groei suggereren, moet volgens Nevedi worden aangetekend dat een deel van de groei het gevolg is van een verbeterde methodiek en een grotere beschikbaarheid van feitelijke data. Dat neemt volgens de brancheorganisatie niet weg dat het gebruik van duurzame soja meer en meer een gemeengoed wordt in Europa.

Koploper

Voor Nederland zijn de cijfers nog aanmerkelijk beter. Niet alleen het volledige binnenlandse gebruik van soja is duurzaam, ook een belangrijk deel van de geëxporteerde ‘embedded’ soja. Dit is de soja, die via het diervoeder omgezet in vlees, eieren en zuivel, wordt geëxporteerd.

Voor de binnenlandse consumptie van in Nederland geproduceerde vlees, eieren en zuivel, was 99% zelfs gecertificeerd volledig ontbossingsvrij. Nederland is daarmee, samen met België, Noorwegen en Zweden koploper binnen Europa.

Overige sojaconsumptie

Voor wat de resterende 62% van de Europese sojaconsumptie betreft, is het volgens Nevedi belangrijk te onderkennen dat deze soja niet volledig afkomstig is uit recent ontboste gebieden. Een belangrijk deel is afkomstig uit gebieden, bijvoorbeeld de VS en Canada, waar het ontbossingsrisico minimaal is. Gerekend over de totale Europese sojaconsumptie is driekwart afkomstig van gebieden zonder ontbossingsrisico.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.