Nieuws

Nederlandse en Belgische voerbedrijven werken samen met kennisinstellingen op het gebied van voederwaardering. Deze samenwerking is vormgegeven in de Stichting CVB wat op 9 maart dit jaar is opgericht.

De CVB-activiteiten (bij het grote publiek vooral bekend van de CVB Veevoedertabel en de CVB Tabellenboekjes) vallen sinds juni 2020 onder de verantwoordelijkheid van deze stichting.

Het doel van de stichting CVB is een onafhankelijke en transparante voederwaardering voor diervoeders. Van alle veevoedergrondstoffen wordt op wetenschappelijke basis vastgesteld wat de voederwaarde is voor de diverse diercategorieën.

Doelgroep

Zowel veevoerbedrijven als veehouders kunnen daarvan gratis gebruik maken. CVB bevordert de samenwerking tussen onderzoek en bedrijfsleven op het gebied van voederwaardering. CVB was vóór 2015 een activiteit van het voormalige productschap diervoeder (PDV).

Historie

Na de opheffing van het PDV in 2015 is de CVB-activiteit (bij het grote publiek vooral bekend van de CVB Veevoedertabel en de CVB Tabellenboekjes), overgenomen door de brancheorganisatie Federatie Nederlandse Diervoederketen (FND).

Financiering

Sinds 2019 wordt de CVB-activiteit niet alleen financieel gedragen door Nederlandse bedrijven die zijn aangesloten bij de Nederlandse brancheorganisaties Nevedi, OPNV, MVO, Hisfa en VDDN, maar ook door de Belgische brancheorganisatie voor premix- en mengvoerbedrijven (BFA). Daarom is de CVB-activiteit sinds juni 2020 ondergebracht in de stichting CVB.

Uitvoering

Sinds 2019 wordt het technisch inhoudelijke CVB-programma uitgevoerd door Wageningen Livestock Research (WLR) en het Instituut voor Landbouw-, Visserij-, en Voedingsonderzoek (Ilvo).

CVB producten zoals de CVB Veevoedertabel, de Tabellenboekjes, de online voederwaardecalculator en de verschillende documentatierapporten zijn publiek beschikbaar op de CVB website.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.