Nieuws
Foto: FeedValid

Mengvoerbedrijven kunnen zonder technische aanpassingen in hun fabriek een forse energiebesparing realiseren door tarwe in varkensbrok te vervangen door broodmeel. Dat meldt FeedValid op basis van experimenteel- en praktijkonderzoek.

Mengvoerbedrijven die zich hebben aangesloten bij de Meerjarenafspraak Energie van AgentschapNL, hebben toegezegd jaarlijks een energiebesparing van 2% te realiseren.

Besparing

Door de inzet van broodmeel in varkensbrok, als alternatief voor tarwe, kan tot wel 15% worden bespaard op energie én de productiecapaciteit kan worden verhoogd. De resultaten van dit onderzoek zijn volgens FeedValid snel te realiseren omdat er geen technische aanpassingen in de mengvoerfabriek nodig zijn.

Broodmeel

Inmenging van broodmeel zorgt zowel in een kleinschalige testsituatie als in de praktijk voor een lager energieverbruik in de perslijn, ook wanneer wordt gecorrigeerd voor het vetgehalte.

Verminderde weerstand

Zonder af te doen op pelletkwaliteit, zorgen de smerende eigenschappen van broodmeel er volgens FeedValid voor dat de weerstand op de matrijs wordt verlaagd. Dankzij deze verminderde weerstand kan tot wel 15% worden bespaard in energieverbruik of kan een hogere productiecapaciteit worden bereikt bij een gelijkblijvend energieverbruik.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.