Nieuws
voermaatregel

De voermaatregel die met ingang van 1 september voorschrijft dat er minder eiwit mag in krachtvoer, blijft gehandhaafd. Gesprekken met vertegenwoordigers van de melkveesector en het ministerie over een alternatief voor de voorgestelde plannen zijn op niets uitgelopen, hebben LTO en DDB vandaag bekendgemaakt.

Alternatief

Inzet van het gesprek van afgelopen maandag was om tot een alternatief voor de ingrijpende en onwerkbare voermaatregel voor een stikstofreductie bij de melkveehouderij te komen. Minister Carola Schouten had aangegeven open te staan voor een alternatief en ook Tweede Kamerleden hadden hierom gevraagd.

LTO Nederland en NAJK, mede namens NMV, DDB en Netwerk Grondig, hebben de afgelopen weken gewerkt aan een alternatief voorstel. Dit werd maandag 29 juni besproken met minister Carola Schouten. “Tot onze grote teleurstelling komen we er ondanks veelvuldig contact niet uit met het ministerie van LNV. De voermaatregel van het ministerie is dus niet van tafel”, zegt Wil Meulenbroeks, voorzitter Vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland. Jan Aantjes, die vanuit het bestuur van de DDB meewerkte aan de alternatieven, blijft met het gevoel van een kater achter.

Opties

LTO en de andere betrokken partijen hebben verschillende opties aangedragen. Uiteindelijk is gepleit voor een alternatief waarmee boeren de mogelijkheid kregen om op eigen verantwoordelijkheid op bedrijfsniveau het eiwitniveau met 3 procent te reduceren, maar dat op basis van eigen keuzes in het rantsoen mogen bewerkstelligen. Een doelvoorschrift in plaats van een middelvoorschrift, dus.

Vervolg

De tekortkomingen van de voermaatregel van het ministerie, die in bepaalde situaties volstrekt niet aansluit bij de praktijk en zelfs tot zorgen over diergezondheid leidt, waren hiermee verholpen. Melkveehouders die liever wel volgens de regels van de voermaatregel van de overheid tot de benodigde reductie wilden komen, konden daar volgens het voorstel van de sector ook voor kiezen. “Alle inspanningen ten spijt, het ministerie acht het niet haalbaar”, aldus Meulenbroeks. “We beraden ons op een vervolg.”

Lees ook: Sturen op minder eiwit in rantsoen Koeien & Kansen-ondernemers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.