Nieuws
ontbossing

Cargill werkt aan een ontbossingsvrije sojaketen. In het halfjaarlijkse rapport over de progressie daarvan, meldt het concern dat het de directe samenwerking met Braziliaanse boeren uitbreid. Ook bracht Cargill de Braziliaanse sojaketen in kaart met behulp van GPS.

Initiatieven

Zuid-Amerika is wereldwijd een toonaangevende leverancier van soja. Op dit continent bevinden zich echter ook cruciale natuurgebieden, zoals de Amazone, Cerrado en Gran Chaco. Duurzaamheidsinitiatieven van Cargill zijn erop gericht deze gebieden en hun ecologische waarde te beschermen.  

“We doen geen concessie aan onze belofte om bossen en oorspronkelijke vegetatie te beschermen. We zijn ervan overtuigd dat dit kan op manieren die economisch levensvatbaar zijn voor boeren en plaatselijke gemeenschappen”, zegt John Hartmann, Global Sustainability Lead bij Cargill Agricultural Supply Chain. “Door samen te werken met boeren, klanten, overheden en anderen in de sector, hebben we betekenisvolle vooruitgang geboekt in ons soja-actieplan. We blijven ons inspannen om de soja-productieketen verder te verduurzamen.”

Vooruitgang

In de rapportage over de resultaten van de afgelopen maanden benadrukt Cargill de inspanningen die transparantie bevorderen en traceerbaarheid verbeteren. Daarvoor is de productieketen in kaart gebracht met behulp van GPS-lokalisatie. Het gaat hierbij om het identificeren van directe en indirecte leveranciers aan Cargill. Volgens het concern is dit een cruciale stap in het beschermen van de oorspronkelijke vegetatie.

Verduurzaming

Cargill is een samenwerking aangegaan met de grootste landbouwvereniging in de staat Bahia. De directe samenwerking met lokale boeren draagt bij aan transparantie en traceerbaarheid. Cargill is ervan overtuigd dat de samenwerking ook leidt tot verdere verduurzaming van de teelt.

Het bedrijf breidt bovendien het certificatieprogramma ‘Sustainably Sourced and Supplied’ verder uit in Brazilië en Paraguay. “Dit zorgt voor een groter aanbod van sojabonen die door middel van geverifieerde, duurzame methoden zijn geteeld.” Boeren die zich toeleggen op dit programma beloven dat zij hun gewassen volgens de beste landbouwpraktijken produceren, waarbij zij het welzijn van de medewerkers beschermen en de uitstoot van broeikasgassen beperken, terwijl ze het proces blijven verbeteren.

Vooruitblik

Cargill richt zich binnen het eigen soja-actieplan de komende maanden op het verder transformeren van de productieketen. “Streven is een volledig ontbossingsvrije keten, waarbij niet alleen bossen maar ook oorspronkelijke vegetatie worden beschermd.” Daarnaast werkt het bedrijf aan het bevorderen van verantwoorde productie en het respecteren en beschermen van de rechten van de Braziliaanse samenleving. De resultaten van de inspanningen worden regelmatig gerapporteerd.

Lees ook: Cargill: ‘Vooruitgang bij duurzaamheidsdoelstellingen’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.