Nieuws
voermaatregel
De Stichting Agrifacts vindt de voermaatregel niet transparant.

Stichting Agrifacts wil de onderbouwing van de ‘stikstofreductie voermaatregel’ toetsen. Tot nu toe is het echter niet gelukt om gebruikte brondata op tafel te krijgen om die doorrekening te maken.

Stichting Agrifacts (STAF) vindt dat de onderbouwing van overheidsnormen altijd transparant en herleidbaar moet zijn. Om die reden wil de organisatie de brondata waarop de voermaatregel is gebaseerd, gebruiken voor een doorrekening. Momenteel stellen het ministerie van Landbouw en de adviescommissie Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) deze data (nog) niet beschikbaar.

Voermaatregel

Vanaf 1 september 2020 stelt het ministerie van Landbouw een limiet aan het ruw eiwitgehalte in aangekochte krachtvoeders. Dit als functie van de grondsoort en melkproductie per hectare. Het ministerie heeft de limieten afgeleid van cijfers uit met name het Bedrijven Informatie Meetnet (BIN) van Wageningen Universiteit. STAF wil weten welke BIN-cijfers/afgeleiden (specifiek de ruw eiwitgehalten in de krachtvoeders) zijn gebruikt. Op basis hiervan wil de organisatie de voorgestelde limieten toetsen. STAF ontvangt signalen dat de berekende limieten niet overeenstemmen met cijfers uit de praktijk.

Herkomst

Het ministerie laat weten de BedrijfsInformatie Netwerk (BIN)-cijfers niet te hebben gebruikt voor het bepalen van de maximale eiwitgehalten van krachtvoeders. “Wij kennen noch het krachtvoer, noch de eiwitgehalten van de BIN-bedrijven”, aldus een LNV-woordvoerder tegenover STAF-vertegenwoordigers.

Limieten

De CDM toetste de limieten in opdracht van LNV. De commissie stelt dat het ministerie van LNV zelf de limieten heeft afgeleid. En dat er wel gewerkt is met eiwitcijfers uit het BIN-meetnet. In een CDM-memo van 11 mei staat hierover: ‘De berekende gemiddelde eiwitgehalten van het krachtvoer dat in 2018 is gebruikt per grondsoortintensiteit-combinatie, zijn afgeleid van gegevens van het Bedrijveninformatie Netwerk (BIN), van de Kringloopwijzer voor die bedrijven en van de Werkgroep Uniformering Mestcijfers (WUM).’ Bovendien moeten volgens STAF de gegevens over het krachtvoer bekend moeten zijn. “Deze moeten melkveehouders aanleveren bij RVO via de voersector.”

Lees ook: Standpunt.nl-luisteraars niet eens met voermaatregel

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.