Nieuws
apps
Veehouder en adviseur gebruiken data-analyse via apps om het proces in de keten te optimaliseren.

ForFarmers zet in op het toepassen van data-analyse via apps om daarmee te sturen op product- en procesverbetering. Het bedrijf heeft Axians en Microsoft gekozen als partners om met behulp data-analyses, algoritmes en visualisaties bij te dragen aan optimalisering en verduurzaming van de voedselproductieketen.

Met behulp van data-analyse wil ForFarmers onder andere de rendementen van veehouders verbeteren. Data worden verzameld op een nieuw platform, en met behulp van de nieuwste technieken geanalyseerd. Dit moet resulteren in waardevolle informatie voor het optimaliseren van de voedselproductieketen. De insteek is daarbij gericht het verder verduurzamen van de voedselproductie maar ook op het verbeteren van de samenwerking in de keten.

Data

“ForFarmers is geen IT-bedrijf. Tegelijkertijd zien we kansen om bestaande databronnen slim te integreren en te analyseren en zo onze besluitvorming aan te scherpen”, aldus Stijn Steendijk, Directeur Strategie en Organisatie bij ForFarmers. “We zien de potentie van het optimaal benutten van data voor onszelf én onze partners in de keten.”

Stroomlijnen

Via algoritmes en datagedreven toepassingen kan volgens ForFarmers de voorspellende waarde van gegevens worden ingezet voor product- en procesverbetering in de hele keten. “Dit draagt ook bij aan vermindering van emissies in de keten”, stelt Steendijk. Door de inzichten via apps te delen, ontstaat volgens hem een intensieve samenwerking met boeren en andere ketenpartners. “Samen kunnen we de voedselketen verder stroomlijnen. Het resultaat is een beter rendement, een gezondere veestapel en een hogere efficiëntie in onze sector.”

‘Informatiemeer’

Een van de onderdelen is het implementeren van een Data Lake, een ‘informatiemeer’. Hiermee wordt informatie uit de bedrijfsprocessen van ForFarmers – van productiegegevens tot voersamenstelling – gekoppeld aan andere data, afkomstig van schakels in de keten, bijvoorbeeld de veehouder. Data-analyse kan leiden tot nieuwe inzichten waarop de voerspecialist en veehouder kunnen sturen.

Voercurve

“Zo zijn we bijvoorbeeld bezig om informatie die onze veehouders met ons delen te combineren met informatie over voerreceptuur. Deze informatie wordt samengebracht in een app. Met de inzichten op basis van die data kunnen we bijvoorbeeld bij varkens de optimale voercurve bepalen en de groei van de varkens beter voorspellen. Op basis daarvan kunnen we de samenstelling van het voer in de verschillende groeifases verder optimaliseren”, besluit Steendijk. 

Lees ook: Voervolume ForFarmers eerste kwartaal gedaald

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.