Nieuws
Hordijk
"Absoluuut suboptimaal", typeert Dick Hordijk de voermaatregel van minister Schouten.

“Absoluut suboptimaal.” Zo typeert Agrifirm-directeur Dick Hordijk de voermaatregel van minister Schouten op BNR-radio. “Hier is niemand blij mee. Ook de overheid niet.” Volgens Hordijk brengt de maatregel de diergezondheid in gevaar en zet deze een rem op innovatie.

Verantwoordelijkheid

Hordijk stelt dat de agrarische sector zich de afgelopen dertig jaar heeft ingespannen om de stikstofuitstoot te verminderen. “En ondertussen zagen andere sectoren hun uitstoot nog toenemen.”

Volgens de Agrifirm-directeur heeft de landbouw al vroeg verantwoordelijkheid genomen voor de milieu-impact van de sector. “Dat betekent echter niet dat we al klaar zijn. Als de samenleving van ons vraagt dat we meer stappen zetten, dan zullen we dat doen. Die samenleving wordt immers gevormd door de afnemers van onze producten. We hebben er alle belang bij aan die wensen tegemoet te komen.”

Ruimte

Hordijk vindt wel dat de boer daarbij de ruimte moet krijgen om het op zijn eigen wijze te doen, zelf aan de knoppen moet kunnen draaien. “Daar past zo’n opgelegde maatregel als de huidige voermaatregel niet bij. Die ontneemt boeren alle mogelijkheden om te sturen binnen de eigen mogelijkheden en te innoveren.” De Agrifirm-topman hoopt en verwacht dat de maatregel inderdaad slechts van tijdelijke aard is en met ingang van het nieuwe jaar wordt vervangen door een convenant vergelijkbaar als dat voor fosfaat.

De voermaatregel gaat per 1 september in en beperkt de hoeveelheid eiwit in het krachtvoer. “Dit leidt tot enorme complexiteit voor voerbedrijven en veehouders. Eiwit zit echter niet zomaar in veevoer”, waarschuwt Hordijk.

Zelf sturen

Volgens hem zijn veehouders prima in staat zelf te sturen op eiwit met inachtneming van dierwelzijn en diergezondheid. De voermaatregel van Schouten biedt daarvoor echter totaal geen ruimte. Volgens de BNR-presentator blijkt uit het feit dat de minister de reductie afdwingt en de adviezen van de commissie Remkes dat de overheid het vertrouwen in de medewerking van de agrarische sector is verloren. “Daarom moet de inspanning van de sector worden afgedwongen middels een wet”, aldus de presentator.

Nieuwe spelregels

Hordijk stelt dat de huidige regel een gevolg is van het verwerpen van de PAS-wetgeving door de Raad van State. “De spelregels die we in de PAS hadden vastgelegd, vielen weg en zonder dat raamwerk zat de ontwikkeling op slot. Vandaar dat we nu allemaal 100 rijden op de snelwegen en dat deze tijdelijke voermaatregel er is gekomen om op korte termijn ruimte te creëren voor woningbouw. Voor de langere termijn moeten we met elkaar nieuwe spelregels afspreken.”

Vervolg

De Agrifirm-directeur wil de focus dan ook vooral leggen op de periode die na de voermaatregel ligt. “Onze focus en die van de boeren ligt op hoe we de dieren en de bedrijfsvoering zo goed mogelijk door deze maanden kunnen sturen. En dan voortvarend de draad oppakken voor de toekomst waarin de boer zelf aan de knoppen draait.”

Voor Agrifirm zal de voermaatregel niet zonder consequenties zijn, geeft de directeur toe op de vraag of dit zal leiden tot een lagere voerafzet. “De maatregel heeft zeker zijn weerslag op de voerproductie. Het zij zo. Maar we zullen er niet aan failliet gaan. Uiteindelijk staan we er voor de boeren. Hen moeten we ondersteunen om zo goed mogelijk de komende maanden door te komen.”

Luister het radiofragment met Dick Hordijk op BNR-Radio. Hierin gaat hij ook in op het Agrifirm-onderzoek naar de prijsbeleving van de consument.

Lees ook: Agrifirm: ‘Consument weet niet wat boer verdient’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.