Nieuws
voermaatregel

Stichting Stikstofclaim heeft samen met een team van juristen en experts de voermaatregel die het kabinet per 1 september invoert, uitvoerig bestudeerd. Op basis daarvan concluderen de deskundigen dat de regeling onwettig is en van tafel moet. Nog deze week start de stichting een procedure in Brussel.

Brussel

Op basis van eigen ervaringen en die van allerlei belangenbehartigers concludeert Stichting Stikstofclaim (SSC) dat het onmogelijk is geworden om in onderling overleg met het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit tot een gedragen en goed beleid te komen. Daarom wil de stichting de Nederlandse overheid tot de orde roepen via Europese regelgeving. SSC heeft alle vertrouwen dat men in Brussel oor heeft voor valide argumenten en de wet respecteert. “We zien de uitkomst dan ook met vertrouwen tegemoet”, aldus het stichtingsbestuur.

Eisers

Om de ontvankelijkheid van procedures te vergroten, zoekt SSC melkveehouders die mede willen fungeren als eisende partij. Daar zijn geen kosten aan verbonden en vergt weinig tijd, verzekert SCC. SSC-leden kunnen hun belangstelling hiervoor kenbaar maken via een mail aan info@stikstofclaim.nl onder vermelding van ‘ik wil fungeren als mede-eiser in procedures tegen de voermaatregel’. Uit de aanmeldingen worden door het bestuur een aantal melkveehouders geselecteerd.

Halsstarrig

De afgelopen periode is volgens SSC vanuit de melkveehouderij veelvuldig overleg gepleegd met het ministerie over het stikstofbeleid en de voermaatregel. “Helaas wederom zonder succes. Het stikstofdossier wordt vanaf het begin gekenmerkt door een Haagse halsstarrigheid”, meent de stichting. Volgens hen maakt de politiek keuzes op basis van een politieke en juridische werkelijkheid die op grote afstand staan van de realiteit en het boerenbedrijf. “Met de voermaatregel wordt wederom een grens overschreden.” Dat blijkt volgens SSC ook uit de onrust van de afgelopen dagen.

Aanknopingspunten

SSC ziet steeds meer aanknopingspunten om procedures te starten die aangrijpen op de basis van het stikstof -en natuurbeleid. Dat is een tijdrovend traject, waarvoor nog veel inzet van juristen en experts noodzakelijk is. “Daarom is het belangrijk dat alle veehouders van Nederland zich aansluiten bij SSC. We hebben hun steun hard nodig om deze monsterprocedure gedegen voor te bereiden”, aldus John Spithoven, voorzitter Stichting Stikstofclaim.

Lees ook: Standpunt.nl-luisteraars niet eens met voermaatregel Schouten

Lees ook: LNV accepteert alternatief voermaatregel niet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.