Nieuws

Future farming instituut in Venlo

future farming
De Universiteit Maastricht richt een nieuw future farming instituut op in Venlo.

De Universiteit Maastricht richt het Brightlands Future Farming Institute op. Dit instituut richt zich op technologische vernieuwing in de agrifood sector. Het instituut vestigt zich in Venlo op Brightlands Campus Greenport.

Het Brightlands Future Farming Institute (BFFI) bundelt de krachten van Universiteit Maastricht, Provincie Limburg en Regio Noord-Limburg, BASF Vegetable Seeds als potentiële private partner, en Brightlands Campus Greenport Venlo. De totale investering over tien jaar is ruim 40 miljoen euro.

Duurzaamheid

De agrifood sector is een van de sterkste bedrijfstakken van Nederland. De sector vertegenwoordigt ongeveer 10 procent van het Bruto Binnenlands Product en tevens 10 procent van de Nederlandse werkgelegenheid, aldus de initiatiefnemers. “Daarnaast is het een sector die een grote bijdrage kan leveren aan de verduurzaming van de economie. Agrifood kan in de toekomst een grote rol spelen in het circulair maken van onze maatschappij en economie. Onder andere door te produceren met minder impact op natuur en milieu.”

Veredeling

Het nieuwe instituut gaat zich onder meer richten op het veredelen van planten, zodat deze gezonder zijn voor mens en klimaat. Ook milieuvriendelijke teelt in een innovatieve setting, de zogenaamde greenhouse en indoor farming engineering, wordt onderzocht. Het instituut legt de verbinding tussen de primaire en veredelingssector enerzijds en voedings- en gezondheidsexpertise anderzijds.

Als partner in Brightlands heeft BASF de intentie uitgesproken dit initiatief voor onderzoek naar gezonde groente en teeltmethodes in relatie tot consumenteneigenschappen te ondersteunen.

Brighthouse

Het instituut wordt gehuisvest op Brightlands Campus Greenport Venlo, in Brighthouse. De verwachting is dat dit gebouw medio 2021 klaar is. Volgend jaar worden in Venlo meerdere kassen gerealiseerd. Een deel daarvan komt beschikbaar voor het bedrijfsleven. De bedoeling is dat hierin wordt gewerkt aan onder andere moderne veredelingstechnieken, sensortechnologie, kunstmatige intelligentie, robotica en geavanceerde systeemanalyse, waarbij smaak, gemak en duurzame circulaire productie van voeding centraal staan.

Lees ook: Onderzoek naar circulaire reststromen diervoederketen gestart

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.