Nieuws

Rekentool voermaatregel beschikbaar bij RVO

rekentool
RVO heeft de rekentool gepubliceerd die melkveehouders inzicht moet geven in de bovengrens ruw eiwit op hun bedrijf.

Het ministerie van Landbouw heeft de rekentool gepubliceerd die dient als hulpmiddel bij de uitvoering van de tijdelijke voermaatregel voor de melkveehouderij. Veehouders kunnen met deze berekening vaststellen of ze in aanmerking komen voor een hoger eiwitgehalte in krachtvoer dan de voermaatregel voorschrijft.

Berekening

De rekentool is gepubliceerd op de website van de Rijksdienst voor Ondernemers (RVO). Het betreft een Excel-sheet waarin melkveehouders zelf een aantal kengetallen moeten invoeren. Het gaat dan onder andere om de hoeveelheid droge stof die is gevoerd in 2018 en 2019. Daarnaast wordt gekeken naar het eiwitgehalte in de gebruikte voeders die niet onder de regeling vallen. Ook moet de ondernemer zelf aangeven welke bovengrens volgens hem/haar geldt voor zijn/haar bedrijf.

Op basis van het drogestof percentage van het krachtvoer in 2018 en 2019 (standaard: 89,4%) wordt de bovengrens ruw eiwit berekend. De mogelijkheid om het percentage drogestof aan te passen naar de eigen praktijk. Dit kan als de melkveehouder aantoonbaar een ander drogestofgehalte in het krachtvoer had in 2018 en 2019.

Hulp

Hoewel de rekentool eenvoudig oogt, heeft RVO ook een invulhulp beschikbaar gesteld. Deze is onder andere bedoeld om het onderscheid tussen voer dat wel en voer dat niet onder de regeling valt te verduidelijken. Producten van eigen geteeld voer en vochtrijke bijproducten zijn namelijk uitgezonderd van de regeling. Dit onderscheid is bepalend voor de uitkomst van de berekening.

Melden

Mocht de melkveehouder op basis van de uitkomst van het rekenmodel in aanmerking komen voor een uitzonderingspositie, dan moet hij/zij dat melden bij RVO.

De ingangsdatum van de regeling is naar verwachting 1 september. Dat betekent dat melkveehouders tot uiterlijk 7 september de gelegenheid hebben zich te melden voor de uitzonderingsregeling.

Controle

NVWA controleert op de naleving van de voermaatregel. Melkveehouders moeten de overzichten van hun voerleveringen met daarop de hoeveelheid geleverd voer en de eiwitgehalten ervan, minimaal een half jaar bewaren. Veehouders die zich na invoering van de maatregel niet houden aan de tijdelijke voermaatregel kunnen een boete krijgen van 2500 euro.

Lees ook: LNV accepteert alternatieve voermaatregel niet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.