uncategorized

Brandveiligheid van de stal vergroten

De verzekerbaarheid van de stallen vormt een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering. Het exploiteren van een veebedrijf zonder verzekering is namelijk uitgesloten. Een van de grootste risico’s die wordt afgedekt is het risico op brand. Zelf zijn er ook een aantal zaken die je kunt aanpakken voor een verbeterde brandveiligheid.

Technische ruimte apart plaatsen

Uit onderzoek naar stalbranden is gebleken dat veel branden ontstaan door een kortsluiting in de elektra. De technische ruimte is daardoor een plek met een verhoogd risico. Onder technische ruimte valt onder andere de ruimte waarin het aggregaat staat, de ruimte met elektrapompen of de meterkast, groepenkasten en hoofdverdeelkast. Deze ruimte bouw je idealiter apart van de stal, maar als dit niet mogelijk is valt het aan te raden om de technische ruimte brandwerend te maken met speciale materialen. Materialen die hiervoor geschikt zijn, zijn beton, steen of vezelsilicaat platen. 

Periodieke keuring elektrische apparaten

De laatste jaren is de brandveiligheid in bestaande stallen verbeterd doordat er tegenwoordig periodieke keuringen plaatsvinden van elektrische apparaten. Dit heeft voornamelijk te maken met de eisen die verzekeraars stellen aan de brandverzekering. Een periodieke elektrakeuring zorgt ervoor dat zwaktes in de elektra op tijd worden opgemerkt en ongelukken worden voorkomen. Daarnaast valt het aan te raden om alle techniek buiten het dierenverblijf te plaatsen, uiteraard wel afgedekt en afgeschermd. Ook omvormers en aggregaten plaats je bij voorkeur buiten de stal. Mocht er brand ontstaan dan is het risico dat de brand overslaat naar de stal veel kleiner. Producenten van diervoeders lopen doorgaans ook een redelijk hoog risico op brand, zoals blijkt uit de brand na explosie bij Van Zutphen.

Onbrandbare isolatie

Tijdens een stalbrand komen doorgaans veel dieren om door het gebruik van brandbare isolatiematerialen, zoals PS- en PS-polyurethaan en polystyreen. Op het moment dat dergelijke isolatiematerialen brand vatten komt er blauwzuurgas vrij. Hierdoor gaan de dieren in de stal snel dood. Bij renovatie en nieuwbouw kies je liever voor onbrandbare isolatie gebruikt zoals glaswol en steenwol. Dit heeft meerdere voordelen. De brand zal niet snel uitbreiden en daarnaast komen er geen dodelijke gassen vrij. Vorig jaar zijn er 339.000 dieren omgekomen door brand en/of hitte.

Warmtebronnen weghouden van brandbare ondergrond

Ledverlichting, biggenlampen, TL-lampen enzovoort horen niet op een brandbare ondergrond te staan van pvc, hout of isolatiemateriaal. Dit zorgt namelijk voor een snellere verspreiding van brand. Plaats warmtebronnen bij voorkeur op een stenen wand en zorg ervoor dat alle ledverlichting brandveilig is aangelegd en aangesloten. Ook de algemene netheid van jouw bedrijf is van invloed op de brandveiligheid. Een bedrijf dat opgeruimd en schoon is, heeft een kleinere kans op brand. Controleer vooral of de technische ruimte en elektra vrij is van stof en spinrag en controleer regelmatig de elektra. Hier kun je een onderhoudsplanning voor opstellen zodat je het niet vergeet. Maak bijvoorbeeld een lijst met wekelijkse, maandelijkse, driemaandelijkse en jaarlijkse klussen. Zet hier ook administratieve taken op die af en toe voorkomen, zoals het jaarlijkse energie vergelijken om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.