Nieuws
voermaatregel

Dutch Dairymen Board (DDB) stelt dat de rol van dierenartsen de komende maanden doorslaggevend. “Melkveehouders zijn bij wet gehouden aan het opvolgen van het advies van hun SGD-dierenarts. Als die voorschrijft dat eiwithoudend voer in belang is van diergezondheid, moet de veehouder dat advies opvolgen.”

Advies

“Vorig jaar december is bij Ministerieel Besluit de wettelijke status van de dierenartsen van de Stichting Geborgde Dierenartsen aanzienlijk verhoogd. Een veehouder is nu wettelijk verplicht de adviezen van zijn dierenarts op te volgen”, aldus DDB.

Dierenarts

Dierenartsenvereniging KNMvD sprak de afgelopen weken enkele malen met het ministerie van LNV. In dit overleg hebben dierenartsen aangegeven dat de voermaatregel mogelijk risico’s voor de diergezondheid tot gevolg heeft. Dit heeft niet geleid tot aanpassing van de maatregel. De KNMvD heeft de gesprekken daarom gestaakt.

Bindend

Sinds het Ministerieel Besluit van afgelopen december, is de rol van de dierenarts volgens DDB een heel belangrijke. DDB: “Als dierenartsen stellen dat een veehouder zijn vee eiwithoudende voeders moet voeren om de diergezondheid te waarborgen, heeft de minister geen wettelijk middel om daar tegenin te gaan.”

Door het Ministerieel Besluit is een advies van de SGD-dierenarts bindend geworden, stelt de belangenorganisatie. “Daarmee kan naar onze mening de minister van LNV de eiwitbesparing niet inrekenen. De juridische borging daarvoor ontbreekt.”

Volgens DDB is de voermaatregel juridisch onhoudbaar geworden als gevolg van de juridische status van de Stichting Geborgde Dierenartsen (SGD).

NVWA

Veehouders die de komende maanden worden beboet door de NVWA krijgen van DDB het advies dit aan te vechten. “Neem de persberichten van de KNMvD of een advies van de eigen dierenarts mee naar de rechtbank. De boete kan volgens ons op grond van die berichtgeving dan geen standhouden.”

Intrekken

De DDB verwacht dat Landbouwminister Schouten de voermaatregel intrekt op basis van de nieuwe inzichten. “De wettelijke status van de leden van de SGD is leidend geworden. Niet de voermaatregel.”

DDB voelt zich daarbij gesteund door de KNMvD. “Die heeft openlijk verklaard dat de voermaatregel risico’s oplevert voor de diergezondheid.

Lees ook: STAF en stichting Stikstofclaim willen ingangsdatum voermaatregel opschorten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.