Nieuws
onderbouwing
Het ministerie van LNV kon de onderbouwing van de voermaatregel niet presenteren tijdens het kort geding.

De onderbouwing van de voermaatregel die op 1 september ingaat, is niet gedocumenteerd, maar zit in het hoofd van één ambtenaar. Dat bleek volgens de stichtingen AgriFacts en Stikstofclaim gister tijdens het door hen aangespannen kort geding.

Kort geding

Het ministerie van LNV kon tijdens het kort geding niet aangeven welke gegevens de ambtenaar precies had gebruikt, en hoe deze tot de door de minister voorgestelde voernormen was gekomen. De onderbouwing waarom de stichtingen AgriFacts (STAF) en Stikstofclaim hadden gevraagd, kwam daarom niet op tafel. “Wat er niet is, kun je niet opvragen”, concludeerden beide eisers. Zij hebben derhalve hun eis in het kort geding ingetrokken.

Duidelijkheid

Stikstofclaim en STAF zijn ‘blij’ met de uitkomsten van het kort geding omdat dit duidelijkheid geeft. Beide partijen hadden al het vermoeden dat de onderbouwing van de voermaatregel tekort schoot. Nu blijkt dat het ministerie de onderbouwing niet heeft gedocumenteerd, zien beide stichtingen dat als een forse tekortkoming. “Eén ambtenaar blijkt de nieuwe voedernormen voor melkvee te hebben berekend, maar het is onbekend of deze ambtenaar zijn berekeningen kan reproduceren. De betreffende ambtenaar is momenteel op vakantie.”

Uitstel

Met tussenkomst van de rechter werd afgesproken dat Stikstofclaim, STAF en het ministerie van Landbouw in gesprek gaan met de betreffende ambtenaar, over de berekening en de gebruikte data.

Lees ook: LTO en NAJK staken gesprekken met LNV

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.