Nieuws

‘Ingangsdatum voermaatregel opschorten’

opschorten

De besturen van stichtingen Stikstofclaim en AgriFacts (STAF) vragen de voorzieningenrechter om het opschorten van de ingangsdatum van de veevoermaatregel, zolang de onderbouwing niet transparant en controleerbaar is.

Tijdens het kort geding donderdagmiddag bleek dat de onderbouwing van de voermaatregel niet is gedocumenteerd is. De berekening zit in het hoofd van één ambtenaar.

De rechter bepaalde donderdagochtend dat Stikstofclaim, STAF en het ministerie van LNV in gesprek moeten gaan met de betreffende ambtenaar. Gezamenlijk moeten zij zich buigen over de berekening en de gebruikte data.

Opschorten

De invoerdatum van de voermaatregel (1 september) komt snel dichterbij. Daarom willen Stikstofclaim en STAF er niet op gokken dat het de ambtenaar tijdig lukt de onderbouwing te reproduceren. De besturen van Stikstofclaim en STAF vragen daarom de voorzieningenrechter om het opschorten van de ingangsdatum van de veevoermaatregel.

Voermaatregel

Beide stichtingen spanden eerder een kort geding aan tegen het ministerie van LNV omdat zij willen weten waarop de voorgestelde voernormen zijn gebaseerd.

Vanaf 1 september gelden nieuwe normen voor veevoer, met als doel de stikstofuitstoot met 0,2 kiloton te verminderen. Hiermee moet de woning- en wegenbouw worden vlot getrokken.

Lees ook: Onderbouwing voermaatregel niet goed gedocumenteerd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.