Nieuws
Schouten
Minister Carola Schouten trekt de omstreden tijdelijke voermaatregel in. Fotograaf: Rufus de Vries

Minister Carola Schouten stelt dat de media een verkeerd beeld hebben geschetst van de werkwijze van het ministerie. Volgens de minister is met name op social media de indruk gewekt dat het ministerie zijn taak niet serieus neemt. “De volledige regeling is niet van een persoon afhankelijk”, aldus de minister.

In de Kamerbrief die de minister opstelde in antwoord op Kamervragen, stelt Schouten dat het in de media geschetste beeld na het kort geding heeft geleid tot onnodige onrust onder boeren.
“Ik constateer dat na afloop van de zitting een vertekend beeld is geschetst van de totstandkoming en onderbouwing van de regeling”, aldus Schouten in de brief.

Onjuiste weergave

Volgens haar is in de media de suggestie gewekt dat de regeling opgesteld zou zijn door één ambtenaar. “Bovendien werd de indruk gewekt dat mijn ministerie door afwezigheid van deze ambtenaar geen onderbouwing van de normen uit de regeling kon overleggen.”
Dit is volgens de minister een onjuiste weergave van de situatie.

Team

Net zoals bij vele andere dossiers binnen haar ministerie, is voor de voerregeling een team van ambtenaren belast met het realiseren van de maatregel, stelt Schouten. “In zo’n team zijn verschillende capaciteiten en expertises, beleidsinhoudelijk, juridisch, rekenkundig, etc., bij elkaar gebracht. Elk van de teamleden heeft zijn/haar eigen specialisme of aandachtsgebied, waarbij het eindresultaat een product van het gehele team is.”

Wanneer een specifiek onderdeel ter sprake komt, is het volgens Schouten vanzelfsprekend dat het betreffende gespecialiseerde teamlid daarbij aanwezig is.
“Dat geldt bijvoorbeeld voor de jurist de juridische houdbaarheid van de maatregel aan de orde is. Maar ook voor de specialist in het rekenwerk als de uitgevoerde berekeningen ter sprake komen. En de projectleider en/of verantwoordelijke leidinggevende komt aan tafel voor het totaalplaatje, etc. Dat betekent natuurlijk niet dat de volledige regeling van die ene persoon afhankelijk is.”

Deskundig

Het betekent volgens Schouten ook dat de deskundigheid van de betrokken ambtenaren op waarde wordt geschat. “Dit lijkt mij een normale gang van zaken, die ook is toegelicht tijdens de zitting. Ik vind het jammer dat op sociale media een ander beeld is neergezet en dat dit is overgenomen door diverse (vak)media.”

Het door de media geschetste beeld van de gang van zaken leidt volgens de minister begrijpelijkerwijs tot onrust onder boeren. “En het draagt niet bij aan het gesprek dat ik met boeren en hun belangenorganisaties wil voeren over mijn beleid. De ontstane onrust is onnodig.”
Ze ziet de beantwoording van de Kamervragen dan ook als een mogelijkheid om het geschetste beeld richting Tweede Kamerleden recht te zetten.

Lees ook: Agrifacts teleurgesteld in antwoorden minister

1 reactie op “Landbouwminister: ‘Media schetsen verkeerd beeld’

  1. R vd H schreef:

    De werkwijze niet maar de denkwijze vast wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.