Nieuws

Sterke daling nettowinst Rabobank eerst helft 2020

draijer
Rabobank noteerde een fors lagere winst over de eerste helft van 2020.

Rabobank realiseert nettowinst van 227 miljoen euro over het eerste halfjaar van 2020. Dat is een sterke daling ten opzichte van het resultaat over het eerste halfjaar van 2019. “De omstandigheden zijn nog niet eerder zo snel veranderd als het afgelopen half jaar”, constateert directievoorzitter Wiebe Draijer.

Krediet

De hogere toevoeging aan de kredietvoorzieningen beïnvloedde de financiële resultaten in belangrijke mate. Deze zijn toegenomen tot 1.442 miljoen euro (H1 2019: 440 miljoen euro). Dat komt overeen met 69 basispunten van de gemiddelde leningportefeuille tegenover 23 basispunten in het eerste halfjaar van 2019.

Buffer

De economie wordt hard geraakt, stelt Draijer vast. Wel heeft de bank in het verleden voldoende buffer opgebouwd, waardoor volgens hem de uitgangspositie voor de bank goed is. “Onze sterke buffers zorgen voor een goede uitgangspositie om deze moeilijke periode te overbruggen. Daarmee kunnen we zowel onze klanten als de economie ondersteunen.”
De bank heeft volgens de topman  zo’n 80.000 klanten tijdelijke financiële verlichting kunnen bieden; 72.500 zakelijke en 7.500 particuliere klanten.

Rabobank keert over de afgelopen periode geen dividend uit en volgt daarmee het advies van de Europese Centrale Bank op. Rabobank doet het hele jaar geen uitkering in contanten op Rabobank Certificaten. Wel kan de bank een uitkering doen in de van Rabobank Certificaten. Deze mogelijkheid onderzoekt de bank momenteel.

Onzekerheid

Het tweede half jaar brengt veel onzekerheid met zich mee als gevolg van de pandemie, aldus Draijer. “Conform onze missie Growing a better world together blijven wij ons inspannen om onze klanten door de crisis te loodsen. De ruimhartige maatregelen van de overheid en onze eigen initiatieven om klanten te ondersteunen, zullen echter niet voor iedereen toereikend zijn. Ook wij gaan de impact van Covis-19 terugzien in de resultaten over geheel 2020. Onze scherpe focus op beperking van onze kosten blijft hoog”, besluit Draijer.

Lees ook: Winstdaling Rabobank door toenemende kredietverliezen

Lees ook: ForFarmers: minder voer, meer winst eerste half jaar 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.