Nieuws
voer
Voer vergelijken bij verschillende diervoederproducenten levert boeren een financieel voordeel op, blijkt uit cijfers van MijnVoer.

Het kort geding van de Stichting Stikstofclaim tegen het ministerie van LNV dient donderdag 20 augustus om 11.30 uur in het Paleis van Justitie in Den Haag. Inzet is de veevoermaatregel van tafel te krijgen.

Volgens Stikstofclaim ontbreekt op meerdere terreinen een wettelijke of deugdelijke grondslag voor de veevoermaatregel.

Diergezondheid

Zo zijn er volgens de stichting significante negatieve effecten voor de diergezondheid en het dierenwelzijn te verwachten. “Dit is in strijd met de Wet Dieren. Diverse veterinaire organisaties trokken hierover al aan de bel bij het ministerie, zoals dierenartsenorganisatie KNMvD”, schrijft de stichting.

Verder stelt de stichting dat de veevoermaatregel in strijd is met de Europese harmonisatiewetgeving. Een lidstaat kan volgens de stichting niet eenzijdig eisen stellen aan veevoer.

Europese commissie

Een ander argument om de voermaatregel van tafel te krijgen is dat de Europese Commissie nog bezig is met het bestuderen van de Nederlandse wetgeving (notificatieprocedure). Uitsluitsel wordt op zijn vroegst 3 september verwacht. “Nederland kan om deze reden de veevoermaatregel niet al op 1 september invoeren.”

Verder beoogt de regeling dat melkveehouders in heel Nederland hun stikstofuitstoot moeten reduceren, terwijl de natuurwetgeving spreekt over depositie op natuurgebieden. Deze aanpak (landelijke emissie terugbrengen), is volgens de stichting in strijd met de natuurwetgeving, die uitgaat van depositie op hexagoonnivo (hectare in vorm honingraat) op stikstofgevoelige Natura2000 gebieden.

Geografische reden

De bouwprojecten waarvoor stikstof nodig is, liggen veelal te ver van de regio’s waar koeien worden gehouden. Het is volgens Stikstofclaim niet mogelijk de huizenbouw aan de Westkust vlot te trekken, door melkkoeien in Oost-Nederland op een eiwitarmer rantsoen te zetten.

Onderbouwing

Tot slot is het ministerie van LNV er tot nu toe niet in geslaagd om de onderbouwing van de eiwitlimieten voor de 9 categorieën melkveebedrijven en de uitzonderingsclausule van 155 gram voor het totaalrantsoen te overleggen. “Er zijn door LNV wel diverse stukken aangeleverd die de onderbouwing zouden zijn, maar bij controle door STAF, dierenartsen en andere adviseurs bleek het niet verifieerbaar.”

Lees ook: Stichting Stikstofclaim zet juridische stappen voort
Lees ook: ‘Voermaatregel nog lastiger uitvoerbaar door droogte’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.