Nieuws

LTO: ‘Minister heeft naar ons geluisterd’

Sustainability
European experts discussed the topic of sustainability within the European feed and food chains.

“LTO Nederland heeft samen met anderen hard gewerkt om deze voermaatregel van tafel te krijgen. Met resultaat. Boeren hoeven straks niet te kiezen tussen de gezondheid van hun dieren of het naleven van regelgeving”, aldus Wil Meulenbroeks, voorzitter van de vakgroep Melkveehouderij van LTO Nederland. De zorgen over de haalbaarheid werden nog eens verergert door de droogte. Hierover stuurde LTO gisteren een brandbrief naar de minister.

Overwinning

Minister Carola Schouten maakte vandaag bekend dat het eiwitgehalte in het beschikbare ruwvoer onvoldoende eiwit bevat voor het invoeren van de voermaatregel. Zij baseert zich daarbij op doorrekeningen van Wageningen Universiteit.

Het intrekken van de voermaatregel gebeurt op de valreep. LTO ziet het als een overwinnen. “De overheid heeft naar onze bezwaren geluisterd. De aanhouder wint. Laat dit een eerste stap zijn om met zinvolle oplossingen uit de stikstofcrisis te komen”, aldus Meulenbroeks.

Gezamenlijk

Dankzij de gezamenlijke inzet met de sector, dierenartsen, de voerleveranciers en anderen heeft LTO Nederland de regeling naar eigen zeggen op het allerlaatste moment van tafel gekregen. “De afgelopen maanden is steeds weer duidelijk gemaakt dat de maatregel onwerkbaar is. De maatregel staat symbool voor regelzucht, micromanagement en detailregelgeving”, stelt LTO Nederland.

Reductie

LTO benadrukt dat boeren stappen willen zetten om tot een verdere reductie van stikstof te komen, onder meer door de hoeveelheid eiwit in voer te minderen. De sector heeft alternatieven die wél aansluiten bij de boerenpraktijk voorgesteld.

Innovatie

Het is belangrijk om tot werkbare, effectieve afspraken komen voor de periode vanaf 2021, stelt LTO. “We moeten investerend het dal uit. Wij zijn bereid om onze verantwoordelijkheid te nemen, net zoals andere sectoren dat moeten doen. De Nederlandse land- en tuinbouw oogst wereldwijd bewondering vanwege haar innovatiekracht. Het is des te belangrijker om daarin te blijven investeren,” stelt Wim Bens, waarnemend voorzitter van LTO Nederland.

Lees ook: Minister Schouten trekt voermaatregel in

Lees ook: Voermaatregel nog lastiger uitvoerbaar door droogte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.