Nieuws
stichting stikstofclaim
De stichting Stikstofclaim roept de agrarische sector op pal te staan voor de varkenshouderij nu de stikstofwinst volgens de minister uit die sector moet komen.

De stichting Stikstofclaim noemt het een succes dat de veevoermaatregel nu van tafel is. Toch is er voor de agrarische sector allerminst reden voor feest vindt de stichting, nu de minister de saneringsregeling van de varkenshouderij wil aangrijpen om stikstofruimte te creëren.

“De minister wil stikstof wegroven bij onze collega’s in de varkenshouderij. Laten wij ons allemaal samen blijven inzetten voor een rechtvaardig beleid voor alle sectoren”, aldus de stichting. Stikstofclaim zal hier de lead nemen.

Dank

In een reactie op de bekendmaking dat de voermaatregel van tafel is, laat stichting Stikstofclaim weten alle betrokkenen te bedanken voor hun inspanningen om de maatregel van tafel te krijgen. “Alle boerenorganisaties in de veehouderij, alsmede de organisaties in de periferie van de veehouderij, samen hebben wij dit voor elkaar gekregen”, stelt de stichting. “Om daadwerkelijk iets voor elkaar te krijgen is alle inzet, via verschillende sporen, nodig.”

Dagvaarding

Stichting Stikstofclaim had een rechtszaak voorbereid die donderdag 20 augustus zou dienen. “Er lag een dijk van een dagvaarding bij de minister, met een aantal stevige, wetenschappelijke onderbouwingen.” Volgens de advocaten van Stikstofclaim was het voldoende om de veevoermaatregel twee keer van tafel te krijgen. Stikstofclaim bedankt dan ook de advocaten van Benthem en Gratama in Zwolle, die vele dagen en nachten doorwerkten om de juridische gaten in de veevoermaatregel bloot te leggen. Ook dank aan Damenlegal voor alle support. Stikstofclaim bedankt ook de organisaties die het kort geding steunden en de mede-eisers.

Sector

Stikstofclaim bedankt Stichting Agrifacts (STAF), de adviseurs uit de wereld van het veevoer en de bedrijfseconomie. Zij hebben heel veel informatie verzameld, geanalyseerd en op een rij gezet. Waardoor de kosten en het gebrek aan onderbouwing van de maatregel duidelijk in beeld kwamen.

Dierenartsen

Stikstofclaim bedankt de dierenartsen van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde en de veterinaire wetenschappers van de faculteit Diergeneeskunde voor hun zeer degelijke werk. Zij kwamen op wetenschappelijke basis tot de conclusie dat de veevoermaatregel leidt tot aantasting van de diergezondheid en het dierenwelzijn. “Dat de maatregel van tafel is gegaan is in belangrijke mate te danken aan het werk van de dierenartsen in de afgelopen maand”, stelt stichting Stikstofclaim.

LTO verdient volgens de stichting dank voor hun inspanningen. “LTO koos voor het politieke en diplomatieke spoor om de veevoermaatregel van tafel te krijgen.” Alle inspanningen gezamenlijk hebben ertoe geleid dat de voermaatregel voor de melkveehouders nu van tafel is.

Lees ook: LTO: ‘Minister heeft naar ons geluisterd’

Lees ook: Minister Schouten trekt voermaatregel in vanwege droogte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.