Nieuws

Productie RTRS-soja gedaald, forse groei in afzet

ISEAL
RTRS has become an ISEAL member

De productie van Round Table Responsible Soy (RTRS)-soja is in 2019 met 9% procent gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. De afzet steeg juist sterk, er werd een groei gerealiseerd van 41%. Dat schrijft Nevedi op basis van het Management Report 2019 wat op 11 augustus werd gepubliceerd door RTRS.

Het Management Report 2019 geeft inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen voor deze meest bekende standaard voor duurzame soja.

Afzetgroei

De afzet van RTRS-soja steeg in 2019 van 2.8 miljoen ton (2,48 miljoen credits en 0,32 miljoen ton mass balance) naar 3,95 miljoen ton, een groei van 41%. Daarmee is een eind gekomen aan enige jaren van stagnatie en zijn teelt en verkoop zo goed als in balans. 

Credits

Er was vorig jaar een sterke groei in mass balance verkoop van RTRS-soja, waarbij vooral vraag vanuit de productie van duurzame biodiesel opviel. Ook de verkoop van credits groeide explosief. Dat laatste heeft er toe geleid dat het relatieve aandeel van Nederland in de wereldwijde aankoop van RTRS-credits van circa 60% in 2016, daalde tot 30% in 2019.

Nederland

In Nederland is RTRS vooral bekend vanwege de ketenafspraken van Nevedi met de varkens-, pluimvee- en zuivelketen. Daarin is afgesproken dat het sojagebruik in diervoeder voor de binnenlandse consumptie van de bijbehorende dierlijke producten, moet worden afdekt met RTRS-soja. Voor de zuivelketen geldt dit niet alleen voor de binnenlandse, maar ook voor de buitenlandse consumptie (export).

Toekomst

RTRS is positief voor 2020. Niet alleen is een start gemaakt met de herziening van de huidige RTRS Standard for Responsible Soy Production version 3.1 die voorjaar 2021 wordt gepubliceerd, ook verwacht men ruim 4300 nieuwe telers, bijna allemaal afkomstig uit India. Zij worden dit jaar nog gecertificeerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.