Nieuws

Minder afzet vochtrijke diervoeders in 2019

In Nederland zijn vorig jaar 4925 miljoen ton vochtrijke veevoeders geleverd. Voor het eerst sinds 2008 is de afzet onder de 5 miljoen ton gedaald. Dat meldt de Overleggroep Producenten Natte Veevoeders (OPNV).

Belangrijkste oorzaak is de lagere oogst als gevolg van de droge zomer, waardoor er minder aardappelen en bieten zijn verwerkt.

Diervoeders

De belangrijkste vochtrijke diervoeders zijn net als vorig jaar, aardappelproducten, tarwegistconcentraten, perspulp, tarwezetmeel, bierbostel, maisglutenvoer en kaaswei. Samen nemen deze producten 90% van de afzet van vochtrijke diervoeders voor hun rekening.

Varkenshouderij

De hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen in het dagelijkse rantsoen van Nederlandse varkens was in 2019 in totaal 2,7 miljoen ton. Het aanbod van aardappelproducten en zuivelproducten was lager en dat van tarwezetmeel en tarwegistconcentraat gelijk aan 2018. De belangrijkste producten voor de varkenshouderij blijven tarwezetmeel, aardappelstoomschillen, zuivelproducten en tarwegistconcentraten.

Rundveehouderij

In de rundveehouderij werd 2,23 miljoen ton vochtrijke diervoeders afgezet. Dit is ruim 17% lager dan het voorgaande jaar. Een lager aanbod van perspulp, aardappelproducten en bierbostel zijn hiervan de reden, terwijl de afzet van maisglutenvoer en tarwegistconcentraat constant bleven. In de rundveehouderij zijn de grootste producten perspulp, bierbostel, aardappelpersvezels, tarwegistconcentraat en maïsglutenvoer.

OPNV

De vochtrijke voedermiddelen hebben een onmisbare rol in de rantsoenen van Nederlandse varkens en runderen. Dit tot tevredenheid van de OPNV, een vereniging die de afzet van vochtrijke voedermiddelen voor de veehouderij stimuleert en de belangen behartigt van de betrokken producenten.

Jaarlijks wordt een overzicht opgesteld van de hoeveelheden vochtrijke diervoeders die in Nederland zijn afgezet. Deze producten worden geproduceerd in Nederland of binnen een beperkte afstand van de landsgrenzen.

De totale hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen komt overeen met ruim 1,15 miljoen ton droge voeder grondstoffen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.