uncategorized

Het bewerken van het land, het snoeien van bomen, het oogsten van fruit en het zaaien van gewassen dat is het dagelijkse werk voor veel mensen in de land- en tuinbouwbranche. Dat was eeuwen geleden ook al zo, met het verschil dat er tegenwoordig enorm veel machines beschikbaar zijn die het werk minder zwaar maken en het soms zelfs tot een technisch hoogstandje verheffen.

Van het bewerken van landbouwgrond zijn eeuwenoude afbeeldingen beschikbaar. De Grieken en Romeinen gebruikten daarvoor al de ploeg, waarvan zelfs zij niet wisten wie die nu eigenlijk uitgevonden had.

Een ploeg moet de grond niet alleen doorwoelen, maar ook omkeren. Dat vroeg nogal wat van de spierkracht van mens en dier. Het zette de Romeinen ertoe aan om een keerploeg te ontwikkelen. Door het toevoegen van wielen was de ploeg stabiel, die werd voortgetrokken door runderen, later paarden.

Vee werd vervangen door machines

Vanaf de zeventiende eeuw ontwikkelt de mens een enorme technische kennis waardoor landbouwmachines ontstaan. In de negentiende eeuw doet de mechanisering zijn intrede en wordt het vee dat het werktuig voortrekt vervangen door machines. Vooral grote boerenbedrijven krijgen te maken met stoommachines.

Vanaf 1950 zien we tractoren en andere landbouwvoertuigen die het bewerken van het land vergemakkelijken. Er komt geen trekdier meer aan te pas. Inmiddels zijn er voor de meeste werkzaamheden in de landbouw wel machines voorhanden die zorgen voor de grondbewerking, het oogsten, het irrigeren van de grond, voor rooien en zaaien. Zelfs computergestuurde machines zijn beschikbaar. Loonbedrijven verhuren zeer geavanceerde machines en boeren kunnen zelfs terecht in een landbouwtechniek webshop.

Een appelboom snoeien vraag om expertise

In de tuinbouw zien we nog wel dat het snoeiwerk van fruitbomen voornamelijk met de hand gebeurt. Er zijn weliswaar prachtige snoeischaren voorhanden, maar uiteindelijk blijft de kennis over snoeien en de handeling zelf mensenwerk. Een appelboom snoeien vraagt om expertise, zodat de boom gezond blijft en jaarlijks zo veel mogelijk vruchten geeft.

De agrarische sector, zowel in de land- als tuinbouw heeft momenteel de beschikking over enorm veel machines, producten en gereedschappen die het werk op een zorgvuldige en snelle manier kunnen doen. De ijzeren ploeg uit de middeleeuwen mag dan nog wel eens tot de verbeelding spreken, maar anno 2020 weten we dat de ontwikkelingen op het gebied van werktuigen nooit heeft stil gestaan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.