Nieuws

Vleestaks niet populair bij consument

Slechts een kleine minderheid van de Nederlanders voelt iets voor een vleestaks om het consumeren van minder vlees te stimuleren. Dat blijkt uit een representatief onderzoek van onderzoeksbureau Direct Research onder ruim 1500 Nederlanders, uitgevoerd in opdracht van LTO Nederland.

Uit het onderzoek blijkt verder dat iemands politieke kleur van grote invloed is op het antwoord op de vraag óf vermindering van de vleesconsumptie gewenst is. In de praktijk blijft de consumptie van vlees in Nederland nagenoeg gelijk, en zal die wereldwijd toenemen.

Voorlichting

Voorlichting door het Voedingscentrum wordt door respondenten als een veel betere maatregel gezien: 62% van de mensen die vindt dat er minder vlees moet worden gegeten ziet dit als beste middel. Bijna de helft van de ‘zelfverklaarde vleesminderaars’ denkt dat een hogere prijs via een keurmerk (zoals biologisch of Beter Leven) de beste route is.

Slechts 36% van de mensen die vindt dat er minder vlees moet worden geconsumeerd ziet iets in het invoeren van een vleestaks. Gemeten naar alle respondenten komt dit neer op slechts 2 op de 10 Nederlanders.

Reactie LTO

LTO Nederland zegt in een persbericht zich al jaren sterk te maken voor duurzaamheidsinitiatieven waarbij de boer of teler een meerprijs krijgt ter compensatie van de extra inspanningen voor klimaat, natuur, omgeving en/of dierenwelzijn.

“Dat doen we onder andere door te lobbyen voor betere mededingingsregels rondom duurzaamheid en een sterke positie van de boer in de keten, maar ook door onderdeel te zijn van maatschappelijke bewegingen zoals het Deltaplan Biodiversiteit. Daar hebben we hogere verwachtingen van dan van een generieke belasting op vlees.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.