Nieuws

Zomerkuilen 2020 eiwitrijker, maar broeigevoelig

De zomerkuilen van 2020 zijn droog met een drogestofgehalte van ruim 50%. De broei-index scoort een historisch hoge 40%. Dat meldt Eurofins Agro.

Het gras bevat relatief veel suiker met een gemiddelde van 90 gram/kg droge stof. Het eiwitgehalte, 171 gram/kg droge stof is gemiddeld voor een zomerkuil.

Droog

De zomerkuilen van 2020 zijn droog maar niet ‘verhout’ met een NDF van 509, ADF van 276 en een ADL van 23 gram/kg droge stof. De broei-index van 40 is erg hoog ten opzichte van een gemiddelde van 30. De conserveringsindex scoort laag met een score van 85.

De droge kuil laat zich moeilijker aanrijden waardoor de conservering minder goed lukt. Ook zorgt het hoge droge stofpercentage ervoor dat suikers minder goed worden omgezet. Melkzuur scoort gemiddeld op 30 gram/kg droge stof net als voorgaande jaren.

Voeradvies

Eurofins Agro adviseert de voersnelheid hoog te houden en wellicht voor de volgende vergelijkbare zomers een inkuilmiddel in te zetten, om de pH sneller omlaag te krijgen.

De mineralisatie in de bodem is door de regens in het begin van de zomer op gang gekomen. Hierdoor is redelijk wat stikstof door het gras omgezet in ruw eiwit. Met een eiwitgehalte van 171 gram/kg droge stof ligt het gehalte eiwit van dit jaar hoger dan vorig jaar met 166 gram/kg droge stof.

Eiwitkwaliteit

De kwaliteit van het eiwit laat ook niet te wensen over met een DVE van 65 waar deze vorig jaar 61 was. Daarmee zijn zowel de opbrengst en kwaliteit van eiwit voor deze zomer, ondanks het wisselende weer, goed op peil.

Tabel

Bron: Eurofins Agro

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.