uncategorized

De KringloopWijzer houdt zich bezig met de mineralenkringloop van bedrijven. Voor boeren die koeien op stal hebben, heeft de bedrijfsvoering direct invloed op onder andere de ammoniak-, fosfaat- en broeikasgascijfers. Onderzoeksbedrijf KTV De Marke is bewust bezig met het verhogen van de leeftijd van koeien bij afvoer. Op deze manier kan er meer melk worden geproduceerd binnen de fosfaatrechten.

Financieel voordeel

Doordat oudere koeien in de regel meer melk geven, zullen zij in verhouding minder ammoniak en broeikasgassen uitstoten per geproduceerde hoeveelheid melk. Bovendien is er minder jongvee nodig bij een lager vervangingspercentage. Een hogere afvoerleeftijd kan voor boeren dus financieel zeer gunstig uitpakken. Boeren met belangstelling voor de verduurzaming van hun stallen zullen met behulp van dit beleid en de ter beschikking gestelde subsidies voor stalverduurzaming een lagere lening kunnen afsluiten dan gepland. Of ze kunnen een lening helemaal achterwege laten. Een duurzame stal zorgt op zijn beurt weer voor een nog betere mineralenkringloop voor het bedrijf.

Bijpassend rantsoen

Onderzoeksbedrijf KTC De Marke ontdekte dat het verhogen van de gemiddelde leeftijd van de koeien efficiënt is wanneer de droogstand wordt geoptimaliseerd. Zo worden de koeien vijf à zes weken drooggezet, waarbij ze niet meer dan tien liter melk behoren te geven. Om deze marge niet te overschrijden, wordt er een maand voor het droogzetten krachtvoer aan de koeien verstrekt. Drie à vier dagen voor het droogzetten, worden de desbetreffende koeien apart gezet met enkel gedorst hooi en water tot hun beschikking. Vervolgens wordt het vee drooggezet op kwartierniveau. De koeien krijgen 14 kg droge stof, 720 DVE, 1850 RE en 10.000 VEM binnen met het gemengde droogstandrantsoen. Het calciumbindend krachtvoerrantsoen wordt drie weken voor het afkalven opgebouwd. De koeien krijgen bovendien een uitloop onder het mom van ‘zwangerschapsgym’. Door de dieren actief te houden, blijven zij gezond.

Topfitte koeien

De voeropname wordt gestimuleerd wanneer de koe gaat afkalven, aangezien de koe dan weer de overgang moet maken naar het melkkoeienrantsoen. De energie- en eiwitopname moet hiervoor worden verdubbeld. Met dit voederschema krijgt de koe voldoende voedingsstoffen binnen om zonder problemen te starten aan de lactatie. De koe wordt topfit gehouden met voldoende eiwitten en energie in de voeding, waardoor de melkproductie niet alleen gemakkelijk opstart, maar de koe ook weer probleemloos drachtig kan worden.

Duurzaam voedingsschema

Met het juiste voedingsschema kunnen boeren volgens KTC De Marke oudere koeien gezond en productief houden. Hierdoor wordt het vervangingspercentage lager en kan een melkveebedrijf meer melk leveren met betere mineraalkringloopcijfers. Het juiste voer draagt dus bij aan verduurzaming van de melkproductie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.