Nieuws
Argentinië
Agrifirm is partner in een publiek-private samenwerking om de varkensketen in Argentinië te versterken.

Een cluster van Nederlandse bedrijven, waaronder Agrifirm, gaat samenwerken met stakeholders in Argentinië om de lokale varkensketen te optimaliseren. De Rijksoverheid ondersteunt hen hierbij met het programma Partners for International Business (PIB).

Het cluster Nederlandse bedrijven gaat samen met de Nederlandse overheid een publiek-privaat partnerschap aan. Dit partnerschap richt zich op kennisuitwisseling, netwerkopbouw en het positioneren van het Nederlandse bedrijfsleven in Argentinië. Tijdens een videoconferentie op 1 september 2020 ondertekenden Nederlandse bedrijven en de Nederlandse overheid een samenwerkingsovereenkomst in de vorm van een convenant.

Bedrijvencluster

Het cluster positioneert zich als Grupo de Intercambio Tecnológico Argentino Holandés ‘GITAH Porcino’. Het bestaat uit tien bedrijven actief in de varkensketen. Dit zijn Topigs Norsvin, Nooyen Pig Flooring, Nedap, VDZ Trading, Roodbont Publishers, Agrifirm, MS Schippers, Agrovision, Hotraco Group en LeeO. Wageningen University & Research (WUR) doet mee als samenwerkingspartner en JV-events is de coördinator van het cluster. Tijdens dit programma kunnen nieuwe bedrijven toetreden na afstemming met de bestaande deelnemers.

Kansen

De varkenssector in Argentinië heeft veel potentie. Door Nederlandse kennis, kunde en technologie te leveren, kan de Argentijnse sector inspelen op de (inter)nationale vraag naar duurzamer geproduceerde varkensproducten van hoge kwaliteit.

De productie- en verwerkingsconcepten van het cluster zullen worden ingezet om de gehele sector in Argentinië te optimaliseren. Dit richt zich onder meer aan fokkerij, voer, vermeerdering, afmesten, slacht, verwerking, management van reststromen, farm management, supply chain management en logistiek.

Activiteiten

De komende drie jaar ligt de focus op kennisuitwisseling tussen Nederlandse en Argentijnse overheden, kennisinstituten en bedrijven. Ook is de ambitie om uitgaande en inkomende missies te organiseren en een gemeenschappelijke communicatiestrategie te ontwikkelen. De verwachting is dat als gevolg van corona veel activiteiten online zullen plaatsvinden.

De overheid ondersteunt het cluster, omdat hun activiteiten en resultaten een positief effect hebben op de gehele sector. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert het programma Partners for International Business (PIB) uit in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Lees ook: Samenwerking Agrifirm en MS Schippers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.