Nieuws
De bijeenkomst vond plaats in het provinciehuis van Noord-Brabant en was online te volgen.

Om de transitie van de landbouw te laten slagen, is het specifiek in Noord-Brabant van cruciaal belang om met elkaar in plaats van over elkaar de dialoog aan te gaan. Dat was een van de belangrijkste conclusies tijdens een online bijeenkomst in het provinciehuis van Noord-Brabant, waarin werd gesproken over de rol van erfbetreders in het veranderende buitengebied.

Agrivaknet organiseerde de bijeenkomst in samenwerking met de Rabobank. Tijdens de bijeenkomst waarin zes verschillende erfbetreders aan het woord kwamen, werd specifiek gekeken naar de situatie in agrarisch Noord-Brabant.  

Dialoog

Harrie te Riele van TransitieFocus adviseerde de erfbetreders om al in een vroeg stadium met elkaar de dialoog aan te gaan. Daarbij doelde hij op een gesprek tussen de verschillende erfbetreders en de boer. “De overgang van het oude naar het nieuwe landbouwsysteem wordt een periode van zoeken. Als we wendbaar zijn en met elkaar tot overeenstemming komen, komen we al een heel eind”, aldus Ter Riele.

Samenwerking

Na de inleiding volgde een zestal tweegesprekken tussen dagvoorzitter Simone van Trier en erfbetreders uit verschillende geledingen. Voornaamste conclusie uit al deze gesprekken was dat het welslagen van de transitie een betere kans van slagen heeft wanneer iedereen gezamenlijk met elkaar optrekt.

Wantrouwen

Hans van Dommelen van het ondersteuningsnetwerk Noord-Brabant stelde dat de provincie met een enorme achterstand begint. “Ik denk dat het vertrouwen tussen boer en overheid onvoldoende is. Als je met elkaar in gesprek komt kun je het vertrouwen terugwinnen.”

Diversiteit

“De diversiteit wordt groter. Laat je als erfbetreder horen”, hield Agrivaknet-voorzitter Noud Jansen zijn gehoor voor. Een goed verdienmodel voor de boer wordt volgens Jansen de komende jaren een steeds belangrijker factor. “Uitdaging voor de komende jaren wordt het antwoord op de vraag hoe we in samenhang de boer een stap verder kunnen brengen”, aldus Jansen.

Meer hierover in De Molenaar 14. Deze verschijnt op vrijdag 2 oktober 2020.  

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.