Nieuws

LTO: ‘Rek is er uit bij agrarisch ondernemers’

LTO
Agrarisch ondernemers hebben langetermijnperspectief nodig, aldus LTO.

LTO heeft in reactie op de dinsdag gepresenteerde overheidsbegroting een brief gestuurd aan de Staten-Generaal. Daarin geeft de brancheorganisatie aan dat beleid niet kan zonder gezonde financiering. “De rek is er bij agrarisch ondernemers echter uit.” LTO wil daarover graag in gesprek met de beleidsverantwoordelijken.

De komende maanden debatteert de overheid over de begrotingen van de verschillende ministeries. Die moeten dekkend zijn: geen beleid zonder financiering, constateert LTO. “Boeren en tuinders hebben echter de ervaring dat beleid kostenverhogend is. Ook zorgt het voor een onrendabele top op investeringen en operationele kosten. Omdat de rek er bij ondernemers simpelweg uit is, zal de overheid investeringen, bijvoorbeeld in relatie tot de stikstofcrisis mogelijk moeten maken”, stelt de brancheorganisatie in zijn brief.

Consistent beleid

Investeren in de agrarische sector is enkel zinvol als de boer en tuinder in Nederland een eigen toekomst heeft, stelt LTO. LTO wil daarom dat beleid langer dan één kabinetsperiode standhoudt. “Daarbij moeten beleidsmakers zich richten op doelen, niet op detailvoorschriften. Je hoeft de boer en tuinder niet te vertellen hoe hij zijn vak moet uitoefenen. Onze ondernemers hebben jarenlange praktijkervaring en weten het best wat passend is voor hun bodem, hun gewassen, hun dieren, hun bedrijf. Daarom doen wij nogmaals de oproep: laat onze professionals zelf de route kiezen die het beste bij hen past.”

Beleid vraagt een langjarig commitment, stelt LTO. “Van boeren en tuinders, die investeringen moeten terugverdienen. Maar ook van beleidsmakers.”

Begroting

LTO doet in zijn brief aan de Staten-Generaal een aantal suggesties ten behoeve van de land- en tuinbouw. Zo stelt LTO dat de 1,5 miljard die beschikbaar is voor de uitkoop van veehouderijbedrijven deels kan worden benut voor het investeren in toekomstgerichte bedrijven. “Daarmee wordt een groter effect bereikt.”

Investeringen

Voor de langere termijn zijn volgens LTO investeringen in innovatieve en technologische oplossingen voor een nieuwe mechaniseringsslag en robotisering in de land- en tuinbouw van groot belang. In het licht van de coronacrisis kan omscholing naar groene beroepen een bijdrage leveren aan de werkgelegenheid en de beschikbaarheid van arbeid in de agrarische sector. LTO nodigt de leden van de Staten-Generaal uit om hierover met de brancheorganisatie en de sector in gesprek te gaan. “Coronaproof, bijvoorbeeld op een van de mooie agrarische bedrijven die Nederland rijk is.”

Lees ook: LTO presenteert eigen troonrede aan vooravond van prinsjesdag

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.