Nieuws
Team AgroNL
Team AgroNL nodigt LNV ambtenaren vanaf 1 oktober uit op het boerenerf.

Ambtenaren van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en boeren en tuinders ontmoeten elkaar op land- en tuinbouwbedrijven in Nederland. Op 1 oktober geeft Team AgroNL het startschot voor dit initiatief.

Het doel van de actie van Team AgroNL is ambtenaren en boeren dichter bij elkaar te brengen door letterlijk samen te werken in de praktijk, op de boerderij, met tijd voor een persoonlijk gesprek aan de keukentafel. Aanleiding voor het initiatief is het opnieuw tot stand brengen van de dialoog tussen Den Haag en de boeren.

Dialoog

“Die dialoog lijkt verdwenen”, constateert Team Agro NL. “Boeren vragen aandacht voor hun positie in de maatschappij, willen respect en waardering voor hun werk. Ze leveren kwalitatief hoogwaardig voedsel en zijn onderdeel van de leefbaarheid op het platteland. De constant wijzigende regelgeving en de daardoor onzekere toekomst maken dat de zorgen op menig boerenerf groot zijn.” Het gesprek daarover moet op gang komen en blijven, vindt Team AgroNL.

Start

De datum van 1 oktober is gekozen voor de start van deze actie. Deze datum grijpt terug naar diezelfde datum vorig jaar, toen boeren massaal naar het Malieveld trokken om hun geluid in Den Haag te laten horen. “De gebeurtenissen van afgelopen jaar hebben ertoe geleid dat boeren het gevoel hebben dat er meer afstand is tussen hen en ambtenaren. Daarom nodigen we beleidsmakers nu graag uit een kijkje te nemen op onze bedrijven en het gesprek te voeren bij ons aan de keukentafel”, aldus Geertjan Kloosterboer, voorzitter van Team Agro NL. “Wij willen graag een verbindende rol spelen om de boeren en ambtenaren dichter bij elkaar te brengen.”

Ervaring

Vicevoorzitter Jaap Lodders vult aan: “Zo’n samenkomst is een gelegenheid voor ambtenaren om ervaring op te doen en met ondernemers te praten over verschillende thema’s.” Lodders roept alle ambtenaren van LNV op om zich aan te melden bij Team Agro NL. “Wij zorgen voor een ontmoetingsplek.”

België

Afgelopen zomer zijn door de Belgische Boerenbond zomerstages georganiseerd voor ministers en politici op landbouwbedrijven. Dit was heel succesvol. “De volgende stap is, zodra de Tweede Kamerverkiezingen zijn geweest, de nieuwe landbouwwoordvoerders van de politieke partijen uit te nodigen om een dag(deel) mee te lopen op één van de boerenbedrijven”, aldus Kloosterboer.

Lees ook: Steeds meer steun voor Team Agro NL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.