Nieuws

Federaties publiceren standpunt over ontbossing

ontbossing

Coceral, Fediol en Fefac geven in een gezamenlijk statement aan dat zij de zorgen van het publiek delen over toenemende ontbossing in het Amazonegebied. “Onze sectoren hebben een verantwoordelijkheid om actie te ondernemen als het gaat om het stoppen van ontbossing.”

Biodiversiteit

De afgelopen weken is er wereldwijd weer veel aandacht voor bosbranden in het Amazonegebied. Deze branden hebben effect op lokale gemeenschappen en de biodiversiteit. De branden, die met name plaatsvinden in het droge seizoen, worden veroorzaakt door verschillende factoren, stellen Coceral, Fediol en Fefac. “Maar ze worden door het brede publiek veelal gelinkt aan landonteigening en ontginning ten behoeve van de teelt van grondstoffen zoals soja en mais.”

Aanpak

In het verleden hebben de Braziliaanse autoriteiten volgens de belangenfederaties aangetoond in staat te zijn ontbossing in de hand te houden. Daarbij onder andere gesteund door overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties én een effectieve monitoring via satellietbeelden. Een voorbeeld van een effectieve aanpak is het Amazone Soja Moratorium. Dit moratorium verbiedt de productie van soja op percelen die na 2008 zijn ontbost. Aan dit initiatief wordt meegewerkt door de gehele productieketen, van lokale boeren tot en met de verwerkers in Europa. “Op dit moratorium wordt toegezien via satellietbeelden. Een dergelijke aanpak leidt tot een significante vermindering in gebieden waar een dergelijk moratorium geldt”, stellen de Europese federaties. Door deze werkwijze wordt voorkomen dat de teelt van soja de aanjager is van ontbossing in regio’s waarvoor het moratorium geldt.

Strijd

Coceral, Fediol en Fefac steunen de Europese Unie in de strijd tegen ontbossing van onder andere de Amazone. Wel dringen de organisaties er bij de EU op aan om hierbij de diverse schakels in de keten te betrekken. “Het is belangrijk dat we samen met de producerende landen in gesprek gaan hoe we meer kracht kunnen zetten achter het beschermen van de oorspronkelijke vegetatie en welke lokale maatregelen nodig zijn om het gewenste effect te bereiken.”

Basis

Volgens de Europese organisaties is het belangrijk dat ontbossing wordt gestopt bij de basis. “Dat kan door in samenwerking met lokale autoriteiten, maatschappelijke organisaties maar ook met boeren en lokale bedrijven een passende strategie te ontwikkelen.”

Het implementeren van een EU-verbod op de import van grondstoffen afkomstig van gebieden waar ontbossing plaatsvindt, levert volgens de branchefederaties niet het gewenste resultaat op. “Onze ervaring is dat juist vrijwillige initiatieven en betrokkenheid in de diverse grondstofketens leidt tot het overstappen op duurzame productie en behoud van de aanwezige biodiversiteit.”

Steun

“Onze sectoren hebben een verantwoordelijkheid om actie te ondernemen als het gaat om het stoppen van ontbossing in onze productieketen. En dus steunen we de EU in de strijd tegen ontbossing. Dat vraagt aanpassing van EU-beleid en het opzetten van wet- en regelgeving om dat te ondersteunen en effect te sorteren in de praktijk”, aldus Coceral, Fediol en Fefac in een gezamenlijk statement.

Lees ook: Fefac congres in afgeslankte vorm online

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.