Nieuws

RTRS lanceert soja-voetafdruk calculator

ISEAL

Hoeveel soja zit er in? Om een antwoord te kunnen geven op die vraag, heeft RTRS een soja-voetafdruk calculator ontwikkeld. Deze rekenmethode helpt alle schakels in de keten én consumenten om te berekenen hoeveel van soja afkomstige producten in diervoeding en voedsel zit.

Duurzaam

De afgelopen tien jaar is de sojaproductie gestegen van 210 miljoen ton in 2008/9 naar 337 miljoen ton in 2018/19. Met de toegenomen productie steeg ook het bewust zijn van de sociale en milieu-impact van de sojateelt. Veel schakels in de sojaketen gingen daarom actief op zoek naar strategieën die hen verzekerden van soja van duurzame bronnen.

Soja is echter niet altijd zichtbaar in het eindproduct en wordt ook niet altijd direct toegepast in het productieproces. De afgeleide producten zoals sojameel, sojaolie, lecithine, sojaschroot daarentegen zijn wel degelijk onderdeel van de producten in de winkelschappen. Het is moeilijk om vast te stellen of er direct of indirect sojaproducten in een eindproduct zijn verwerkt en een nog grotere uitdaging om dan vast te stellen hoeveel soja zo’n product dan bevat.

Transparant

Om deze berekening te vereenvoudigen en om transparantie te geven over de processen die gebruik maken van soja van productie tot consumptie, ontwikkelde RTRS twee instrumenten. Het betreft het  soja-conversiefactorsysteem en de soja-voetafdruk calculator. Deze laatste helpt om de hoeveelheid soja die gebruik is in een specifiek sojaproduct (olie, meel, schroot), in diervoeding of in voedselproducten (vlees, melk, eieren) te berekenen op een eenvoudige en praktische manier.

De rekenmethode is gratis en publiek toegankelijk en werkt als elke andere rekenmachines. Door een product te selecteren (sojaproduct, diervoeding of voeding) en het volume ervan in te geven, krijgt de gebruiker een hoeveelheid soja gepresenteerd die minimaal nodig is om de betreffende hoeveelheid product te produceren.

Conversiefactor

De berekening van de soja-voetafdruk maakt gebruik van het soja-conversiefactorsysteem. Het systeem is het resultaat van veel technische voorwerk en uitgebreid onderzoek naar en analyse van elke stap in het sojaproductieproces en de verschillende productiestromen. Dit onderzoek heeft geleid tot informatie over het berekenen van de soja die wordt gebruikt en de hoeveelheid die terechtkomt in de diverse tussen- en/of eindproducten.

Methoden

Het conversiefactorsysteem maakt gebruik van een van twee mogelijke conversieroutes: economische of vraag allocatie.

Bij economische allocatie wordt ervan uitgegaan dat sojabonen diverse bestemmingen hebben. Elk gebruik van soja zal daarom gekoppeld zijn aan coproducten die hun toepassing vinden in andere sectoren. Zo resulteert de productie van lecithine bijvoorbeeld in soja-olie, -meel en -schroot. De economische berekening verdeelt daarom de sojaboon over verschillende toepassingen, odat de vraag naar soja niet altijd wordt gestuurd door één bepaald eindproduct.

Een andere rekenmethode maakt gebruik van vraaggestuurde allocatie. Dat betekent dat de berekening uitgaat van het fysieke volume sojabonen dat nodig is om het betreffende sojaproduct te leveren. Deze methode houdt geen rekening met de bestemming die de andere bij dit proces vrijkomende sojaproducten krijgen.

Robuust

De conversiefactor en de voetafdruk calculator zijn ontwikkeld door CEAg – Agribusiness and Food Center of the Austral University (Argentina) and 3Keel (United Kingdom) in samenwerking met experts in en buiten de sojaproductieketen. “Gezamenlijk hebben zij ons een technisch en theoretische basis gegeven om een robuust en representatief sojaberekeningssysteem te ontwikkelen”, aldus RTRS. De onderbouwing van de ontwikkeling van de soja-voetafdruk calculator is beschikbaar in het Engels, Spaan en Portugees.

Lees ook: Productie RTRS-soja gedaald, forse groei in afzet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.