Nieuws

Een groep Nederlandse en Braziliaanse bedrijven en kennisinstellingen heeft dit jaar in een consortium onderzocht of Braziliaanse sojateelt kan worden verduurzaamd met Nederlandse precisietechnologie. Inmiddels is de aanvraag voor een PPS-project (publiek-private samenwerking) ingediend. Dat meldt Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen.

Als de aanvraag wordt goedgekeurd kunnen vanaf volgend jaar slimme sensoren, robots en geavanceerde decision support managementsystemen worden ontwikkeld om het gebruik van meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen en irrigatiewater flink terug te brengen en zo de sojateelt in Brazilië verduurzamen.  

Consortium

Om maximaal resultaat met het consortium te bereiken, is de afgelopen maanden in een Seed Money Project (SMP) onderzocht wat de beste aanvliegroute is om de sojateelt in Brazilië met precisietechnologie te verduurzamen. Daarbij waren verschillende Nederlandse mkb-bedrijven als Bioscope, Hiber en Rometron betrokken, net als Syngenta, de Nederlandse ambassade in Brazilië en een aantal Braziliaanse bedrijven en kennisinstellingen.

Voordelen

Het project moet meerdere voordelen opleveren. Het moet business opleveren voor de commerciële partijen in het consortium, maar daarnaast moet het ook een bijdrage leveren aan de verduurzaming van de sojateelt én wordt er kennis opgedaan die ook toepasbaar is voor de zich ontwikkelende sojateelt in Europa.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.