Nieuws
stikstofclaim

Het ministerie van LNV kan het stikstofbeleid niet ophangen aan één rekenmodel. Dat althans stelt Stichting Agri Facts (Staf). De stichting heeft al meerdere keren aan het ministerie gevraagd of de beleidsmaatregel ook wordt doorgerekend met het Europese model, maar is nog in afwachting van een antwoord op die vraag.

Om te laten zien tot welke verschillen individuele modellen leiden, heeft Staf een vergelijking gemaakt tussen de uitkomsten van Aerius/OPS, het systeem wat door LNV is gebruikt en het Europees beleidsmodel Lotos-Euros/Emep. “Wanneer LNV enkel dit Europese model zou gebruiken is de doelstelling voor 2030 voor de landbouw al gehaald”, stelt Staf.

Vergelijking

‘Gebruik meer modellen naast elkaar, in plaats van één model. Het stikstofbeleid is te complex en de onzekerheden in de individuele modellen zijn te groot, om het beleid op te hangen aan één model.’ Dit is samengevat een belangrijk advies van de Adviescommissie Weten en Meten (juni 2020).

Deze Adviescommissie toetste in opdracht van minister Schouten het stikstofmodel, waarop Nederland haar stikstofbeleid baseert. Dinsdag 13 oktober presenteerde minister Schouten de uitwerking van de stikstofmaatregelen van het kabinet, waarbij alle doorrekeningen wederom plaatsvonden met één model: Aerius (OPS).

Europa

Het Europese stikstofbeleid wordt gebaseerd op een combinatie van de modellen Lotos-Euros en Emep. Schouten kreeg van de Commissie Hordijk het advies haar beleid ook met deze modellen door te rekenen. De maatregelen tot 2030 blijken volgens Staf echter uitsluitend te zijn doorgerekend met Aerius/OPS, een model dat alleen in Nederland wordt gebruikt.

Verschillende uitkomsten

Alle stikstofmodellen kennen relatief grote onzekerheden. En ieder model heeft zijn eigen sterke, maar ook zwakke punten, zegt Staf. “Door meerdere modellen naast elkaar te gebruiken, komen de onzekerheden in beeld en kunnen de effecten van stikstofmaatregelen beter worden voorspeld”, aldus Staf die als voorbeeld het weerbericht aanhaalt wat ook op basis van verschillende modellen wordt geformuleerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.